Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Η Κολομβία καταγράφει 106 δολοφονίες κοινωνικών ηγετών το 2021

 Πηγή: telesurtv.net

Το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Indepaz) καταδίκασε τη Δευτέρα τη δολοφονία ενός ακόμα κοινωνικού ηγέτη στην Κολομβία, αυτή τη φορά στο δήμο Σαν Αντρές Κουέρκια, που βρίσκεται στο διαμέρισμα Αντιόκια.

Σύμφωνα με το Indepaz, το θύμα ονομαζόταν Φρανσίσκο Χαβιέρ Ποσαδάι και διετέλεσε πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Δράσης (JAC) του οικισμού Μοντομπέλο στο δήμο του, "οι λεπτομέρειες για τη δολοφονία του κοινωνικού ηγέτη είναι άγνωστες", διευκρινίζει.

Πριν από μήνες, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε εκδώσει ανακοίνωση προειδοποιώντας για την ισχυρή παρουσία και τις μάχες μεταξύ παραστρατιωτικών ομάδων, οι οποίες μάχονται για τον εδαφικό έλεγχο.

Το Indepaz αναφέρει αναλυτικά τις ένοπλες ομάδες που έχουν παρουσία στον δήμο Σαν Αντρές Κουέρκια και τις γύρω περιοχές: Οι Αυτοάμυνες του Γκαιτάν στην Κολομβία  (AGC), ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN), οι Πατσέγι, οι Καπάρος και οι αποστάτες του FARC.

Η γενοκτονία στην Κολομβία δεν σταματά, το Indepaz αναφέρει ότι φέτος μέχρι στιγμής 106 κοινωνικοί ηγέτες έχουν δολοφονηθεί και από την υπογραφή της Συμφωνίας Ειρήνης το 2016, 1.222 ηγέτες έχουν σκοτωθεί σε όλη τη χώρα.

Εκτός από τη δίωξη των κοινωνικών ηγετών, η χώρα της Νότιας Αμερικής καταγράφει τον συγκλονιστικό αριθμό των 65 σφαγών κατά το 2021 και μαζικούς εκτοπισμούς αγροτών, οι οποίοι εγκαταλείπουν τον τόπο τους λόγω των συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων ομάδων.