Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Αϊτή: 1.297 μέχρι τώρα οι νεκροί από το σεισμό

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας της Αϊτής που έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή οι νεκροί από το σεισμό μεγέθους 7,2 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα ανέρχονται σε 1.297. Σύμφωνα με τις αρχές, 1.054 θάνατοι σημειώθηκαν στο νότο, 122 στην περιοχή 
Νίππες, 119 στο Γκραντ Άνσε και δύο στα βορειοδυτικά. "Οι μονάδες διάσωσης συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλη την επικράτεια", ανέφεραν.

Εκτός από την Πολιτική Προστασία, μια ομάδα διάσωσης από τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (PAHO) έχει αναπτυχθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας της χώρας. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν και χιλιάδες αγνοούνται.


Ο σεισμός των 7,2 βαθμών έπληξε εκατοντάδες σπίτια στη φτωχή χώρα, η οποία εξακολουθεί να αναρρώνει από τον μεγάλο σεισμό που την έπληξε πριν από 11 χρόνια και είναι χωρίς αρχηγό κράτους μετά τη δολοφονία του προέδρου της τον περασμένο μήνα.

Το Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΟPS) έχει ήδη στείλει τις πρώτες ομάδες γιατρών έκτακτης ανάγκης που ειδικεύονται σε καταστάσεις καταστροφών και εφόδια για να μετριάσουν τις συνέπειες του συμβάντος, τα θύματα των οποίων ήταν 500 στο νότο, 122 στις Νίππες, 100 στο Γκραντ Άνσε και δύο στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με στα τελευταία στοιχεία από τις υγειονομικές αρχές της Αϊτής.

Η Διευθύντρια του OPS , Δρ. Carissa F. Etienne, δήλωσε « Αυτή την πραγματικά θλιβερή ημέρα, η καρδιά μας βρίσκεται στον λαό της Αϊτής. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων μας είναι επί τόπου και έτοιμη να βοηθήσει σε όλες ανάγκες στον τομέα της υγείας », σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Αϊτής, τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και άλλα ιδρύματα που έδωσαν μια γρήγορη απάντηση αλληλεγγύης.



Ο Etienne εξέφρασε επίσης την ανησυχία του σχετικά με μια πιθανή επιδείνωση της κατάστασης στην Αϊτή, δεδομένων των επικείμενων επιπτώσεων στην της τροπικής καταιγίδας και των ανέμων και ισχυρών βροχών που συνοδεύουν αυτό το μετεωρολογικό φαινόμενο. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ερυθρού Σταυρού της Αϊτής, ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, όπως αυτά στις πόλεις Jérémie και Les Cayes, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές. 

 

Επίσης, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ενεργοποίησε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να βοηθήσει τις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, με μια μη επισιτιστική βοήθεια να είναι ήδη έτοιμη για 4.500 άτομα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στην κυριακάτικη λειτουργία του ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε βοήθεια και αλληλεγγύη με τον λαό της Αϊτής. «Ελπίζω ότι το συμμετοχικό ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας να κινητοποιηθεί και ότι η αλληλεγγύη όλων μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες της τραγωδίας», είπε ενώ προσευχήθηκε για τα θύματα και προσέφερε ενθάρρυνση στους επιζώντες.

Παράλληλα, ο διευθυντής της Catholic Relief Services (Υπηρεσίες Καθολικής Αρωγής) , Akim Kikonda, επεσήμανε ότι στο Les Cayes χρειάζεται η "άμεση" αποστολή προσωρινών καταλυμάτων, δοχείων και φίλτρων νερού και ειδών ατομικής υγιεινής.