Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

H Κούβα 14η σε μετάλλια στην Ολυμπιάδα του Τόκιο

Πηγή: Cubainformacion

Με τη μικρότερη αθλητική αποστολή των τελευταίων 61 ετών, από τη Ρώμη το 1960, η Κούβα πέτυχε την καλύτερη επίδοσή της στους Αγώνες του Τόκιο το 2020 από ό, τι στους τρεις τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, του Λονδίνου το 2012 και του Πεκίνου το 2008.

Ο πυγμάχος Άντι Κρουζ την Κυριακή 8 Αυγούστου, τελευταία ημέρα των αγώνων, σφράγισε με ένα ακόμα χρυσό την άξια εμφάνιση της Κούβας στην ιαπωνική πρωτεύουσα, που κέρδισε επτά χρυσά, τρία αργυρά και πέντε χάλκινα μετάλλια. Έτσι, βρέθηκε ανάμεσα στα πρώτα 15 συμμετέχοντα έθνη μεταξύ των 93 που κατέκτησαν τουλάχιστον ένα χάλκινο μετάλλιο, καταγράφοντας ρεκόρ Αγώνων, καθώς ξεπέρασαν τα αποτελέσματα του Πεκίνου το 2008 (3-10-16), του Λονδίνου 2012 (5-3- 7) και του Ρίο ντε Τζανέιρο 2016 (5-2-4).

Με αυτό το αποτέλεσμα η Κούβα, κατοχυρώθηκε ως η δεύτερη  χώρα στην ιστορία με τον μεγαλύτερο αριθμό μεταλλείων  σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο (85-71-88), μετά τις ΗΠΑ και πρώτη ανάμεσα στα ισπανόφωνα έθνη.   

Ανάμεσα στα ορόσημα της κουβανέζικης Ολυμπιακής αντιπροσωπείας στο Τόκιο ξεχωρίζει ο ήδη θρυλικός Μιχαίν Λόπες που έγραψε ιστορία, κερδίζοντας το τέταρτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο στην ελληνορωμαϊκή πάλη, ο μοναδικός αθλητής  με τέσσερις τίτλους, ο οποίος στον τελικό της κατηγορίας 130 κιλών της ελληνορωμαϊκής πάλης  νίκησε τον Γεωργιανό Λακόμπι Καγιάγια με καθαρό σκορ 5-0.

Λίγο πριν συμπληρώσει τα 39 χρόνια , ο Μιχαίν Λόπες,"El Niño" (Το Μωρό) από την Herradura του Pinar del Río, έδειξε ότι δεν έχει ακόμα αντιπάλο στο άθλημά του, κερδίζοντας συντριπτικά στην ιαπωνική πρωτεύουσα χωρίς να χάσει ούτε ένα σημείο σε τέσσερις αγώνες.

Με το τέταρτο χρυσό του, ο « Γίγαντας της Herradura» μπήκε στη δόξα του Ολύμπου μαζί με τους Βορειοαμερικανούς Καρλ Λούις (σπρίντερ και άλτης), Αλ Οέρτερ (δισκοβόλος) και Μαικλ Φελπς(κολυμβητής), οι οποίοι ήταν μέχρι στιγμής οι μοναδικοί αθλητές με τέσσερις συνεχόμενους Ολυμπιακούς τίτλους στο ίδιο άθλημα.

Εντυπωσιακή νίκη και επίσης ολυμπιακό ρεκόρ πέτυχαν οι Κουβανοί Σεργκέι Τόρες και Φερνάντο Χόρχε στο κανό C2 σε μια θεαματική αναμέτρηση στα 1000 μέτρα, κερδίζοντας την Κίνα και τη Γερμανία στα τελευταία δευτερόλεπτα, κατακτώντας το τρίτο (εκείνη τη στιγμή) χρυσό μετάλλιο για την Κούβα. Το κουβανικό δίδυμο κατέγραψε χρόνο 3: 24.995, ακολουθούμενο από τους Κινέζους Λιού Χάο και Πενγκφέι Ζενγκ, με χρόνο 3: 25.198, και τους Γερμανούς Σεμπάστιαν Μπρέντελ και Τιμ Χέκερ, με 3: 25.615. Οι Βραζιλιάνοι Τζάκυ Νασιμιέντο και Ισακίας Κειρός κατατάχθηκαν στην τέταρτη θέση (3: 27.603).

Ο Χούλιο Σέσαρ λα Κρους στέφθηκε δύο φορές Ολυμπιονίκης κερδίζοντας το στέμμα της πυγμαχίας στα 91 κιλά, άθλημα στο οποίο οι συμπατριώτες του Ρόνιελ Ιγλέσιας (69 κιλά), Αρλέν Λόπες (81 κιλά) και Άντυ Κρους (63 κιλά) συνέβαλαν επίσης στη χρυσή απόδοση στην πυγμαχία.

Ο πρώτος που κέρδισε το χρυσό για την κουβανική αντιπροσωπεία στο Τόκιο ήταν ο Λουίς Αλμπέρτο ​​Ορτά, στην Ελληνορωμαϊκή που επικράτησε σε όλες τις αναμετρήσεις των 60 κιλών.

Εκτός από τους αργυρούς και χάλκινους, άλλοι αθλητές από το νησί διακρίθηκαν φτάνοντας στην τελική φάση στα αθλήματά τους. Έτσι, η Κούβα τερμάτισε στη 14η θέση στον πίνακα των μεταλλίων ανά χώρα, μεταξύ 93 εθνών που κατέκτησαν τουλάχιστον ένα χάλκινο μετάλλιο, αριθμός ρεκόρ πάνω από τις 86 στο Ρίο το 2016. τις 85 στο Λονδίνο το 2012 και τις 87 στο Πεκίνο το 2008, το οποίο δείχνει τον υψηλό αθλητικό ανταγωνισμό στον κόσμο σήμερα.

Τα μετάλλια της Κούβας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Χρυσά
  • Mijaín López -Lucha (ελληνορωμαϊκή πάλη, 130 κιλά) 
  • Luis Alberto Orta -Lucha (ελληνορωμαϊκή πάλη, 60 κιλά)
  • Serguey Torres και Fernando Dayán Jorge - κανό (C2 1000 m) 
  • Roniel Iglesias - Πυγμαχία (69kg)
  • Arlén López - Πυγμαχία (81kg)
  • Julio César la Cruz - Πυγμαχία (91kg)
  • Andy Cruz - Πυγμαχία (63kg)
Ασημένια
  • Idalys Ortiz - Τσούντο(+78 kg)
  • Juan Miguel Echevarría -   (Άλμα εις μήκος)
  • Leuris Pupo - Σκοποβολή (25m pistola tiro rápido masculino)
Χάλκινα
  • Rafael Alba - Taekwondo (+80 kg)
  • Maykel Masso - ( Άλμα εις μήκος)
  • Yaimé Pérez - Atletismo (Δισκοβολία)
  • Lázaro Álvarez - Πυγμαχία (57kg)
  • Reineris Salas - (Ελεύθερη Πάλη, 97 kg)




Cuba
Tokio, 8 ago (Prensa Latina) Con la menor delegación deportiva en 61 años, desde Roma 1960, Cuba sin embargo logró en los Juegos de Tokio 2020 su mejor actuación que en las últimas tres olimpiadas de Río 2016...
Granma.- Cuando la tienes delante sabes que los imposibles son utopías o mentiras. Ella inspira y compromete, tiene fe en la victoria, no porque algo divino o sobrenatural la vista de cualidades para no flaquear. A ella, Idalys Ortiz, la prote...
Yunier Javier Sifonte Díaz - Cubadebate - Video: Canal Caribe.- Cuando Mijaín López salió del colchón hacia la zona mixta lo hizo con una frase en los labios: “mientras esté yo él no gana”....