Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Ιατρική συνεργασία Κούβας-ΗΠΑ παρά τις διαφορές

 Πηγή: prensa-latina.cu

Η Κούβα επανέλαβε τη διάθεσή της να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε επιστημονικά θέματα και θέματα υγείας για την ευημερία και των δύο λαών, μια ενέργεια απαραίτητη σήμερα εν μέσω της πανδημίας του Covid-19.

Πέρα από τις πολιτικές διαφορές, «τα συστήματα υγείας όλων των χωρών πρέπει να υποστηρίζονται, όχι να υπονομεύονται και η συνεργασία πρέπει να είναι καθημερινή», ανέφεραν επιστήμονες, υγειονομικό προσωπικό, ακαδημαϊκοί και πολίτες της Κούβας και άλλων χωρών σε επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η επιστολή, διαθέσιμη στο Διαδίκτυο (https://www.cienciacubana.cu/es) και υπογεγραμμένη από περισσότερες από 6.500 προσωπικότητες, εκθέτει τα επιτεύγματα του νησιού σε θέματα υγείας και συγκεκριμένα στον αγώνα κατά του Covid-19, ως απάντηση σε πρόσφατη δήλωση του Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ανενημέρωτος και διαστρεβλωτής της κουβανικής πραγματικότητας.

Ο πρόεδρος χαρακτήρισε την Κούβα ως «αποτυχημένο κράτος» (failed state) στην απάντησή του στον Covid-19, αλλά δεν αναφέρει τα εμπόδια που αντιμετωπίζει λόγω της πίεσης του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και σχεδόν 60 χρόνια.

Σε αυτά προστίθενται 243 περιορισμοί από την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πολλοί από τους οποίους εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της πανδημίας και εξακολουθούν να ισχύουν.

Όλα αυτά περιορίζουν το δικαίωμα του κουβανικού λαού να αποκτήσει τεχνολογίες, ιατρικά εφόδια και πρώτες ύλες απαραίτητες για τη φροντίδα των ασθενών.

Ωστόσο, παρά τον αποκλεισμό, η επιστημονική κοινότητα και των δύο χωρών διατηρεί ανταλλαγές καλής θέλησης και υψηλό αμοιβαίο σεβασμό, λένε αρκετοί ειδικοί από την Αβάνα.

Ο Δρ Agustín Lage υπενθύμισε ότι για χρόνια στο Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας (CIM) πραγματοποιήθηκε ένα συνέδριο αφιερωμένο στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου και μεταξύ των συμμετεχόντων με τη μεγαλύτερη παρουσία ήταν καθηγητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, «παρόλο που πολλοί έπρεπε να ταξιδέψουν μέσω τρίτων χωρών», διευκρίνισε.

Επίσης, η Δρ Tania Crombet, διευθύντρια κλινικής έρευνας στο CIM αναφέρθηκε στην κοινή έρευνα μεταξύ αυτού του κέντρου και του Roswell Park Institute, στο βόρειο γείτονα, σχετικά με το θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα CIMAvax-EGF.

Η ειδικός πρόσθεσε ότι το Itolizumab είναι ένα από τα μόρια που χρησιμοποιούνται στη χώρα αυτή για τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών όπως η νεφρίτιδα του λύκου, η πρόληψη της απόρριψης μοσχεύματος και το ανεξέλεγκτο βρογχικό άσθμα.

Πρόκειται για ένα μόριο του οποίου η πατέντα είναι κουβανέζικη και έχει κλινικές δοκιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες (…), γεγονός που επιβεβαιώνει το μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστήμη μας στην επιστημονική κοινότητα, τόνισε η Δρ Crombet.

Η επιστολή προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν ζητά την άρση του αποκλεισμού και την ακύρωση όλων των μέτρων κατά της Κούβας ως τον καλύτερο τρόπο για να βοηθήσουμε το λαό αυτής της χώρας, αν πραγματικά το ήθελε.