Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Κώστας Ήσυχος

Palestina Autor: Falco Publicado: 17/05/2021
Ο λαός της Παλαιστίνης κάνει το αυτονόητο, υπερασπίζεται τις οικίες του, το νερό του, την καλλιεργήσιμη γη του, την ίδια την ζωή του . Το δικαίωμα κάθε λαού να υπερασπίζεται το δικαίωμα να υπάρχει.

Εγκλήματα πολέμου στην Παλαιστίνη και ατιμωρησία

Συνολικά η όλη κατάσταση στην Παλαιστίνη, στα κατεχόμενα εδάφη , αλλά και στην Λωρίδα της Γάζας έχει διαμορφώσει ένα τοπίο εφιαλτικό, μια σύγχρονη «Κόλαση του Δάντη» . Φτάνει κανείς να δει τις εικόνες νεκρών αμάχων , ιδιαίτερα γυναίκες και μικρά παιδιά.

Οι δυσανάλογες στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ με ένα πολύ ισχυρό οπλοστάσιο υψηλής τεχνολογίας απέναντι σε έναν άοπλο λαό χαρακτηρίζεται κατά την άποψη μου ως έγκλημα πολέμου. Οι στρατιωτικές «απαντήσεις» της Χαμάς είναι άκρως δυσανάλογες. Σε καμία περίπτωση αυτό το γεγονός δεν δικαιολογεί τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές εχθροπραξίες που ξανατονίζω είναι άνισες . Η λογική « τήρησης ίσων αποστάσεων» μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ από την πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας είναι απαράδεκτη και υποκριτική . Ο λαός της Παλαιστίνης κάνει το αυτονόητο, υπερασπίζεται τις οικίες του, το νερό του, την καλλιεργήσιμη γη του, την ίδια την ζωή του . Το δικαίωμα κάθε λαού να υπερασπίζεται το δικαίωμα να υπάρχει.

Η σύγκρουση δεν έχει θρησκευτικά χαρακτηριστικά, πρόκειται κυρίως για τον διαχρονικό εθνικό απελευθερωτικό αγώνα του Παλαιστινιακού λαού εδώ και 73 χρόνια, για ελεύθερη ανεξάρτητη πατρίδα, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με το δικαίωμα των προσφύγων να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες τους , ένα παλαιστινιακό ανεξάρτητο κράτος σε σύνηθες ειρήνης και ειρηνικής συνύπαρξης με το κράτος του Ισραήλ. Αυτή είναι και η ουσία των αποφάσεων του ΟΗΕ . Αυτό είναι το διεθνές δίκαιο .

Η έξαρση ξεκίνησε με τις λεγόμενες «νόμιμες» αποφάσεις των Ισραηλινών δικαστηρίων πριν 15μερες που αναγκάζουν 70 Παλαιστινιακές οικογένειες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Ενώ την ίδια στιγμή Ισραηλινοί έποικοι με την υποστήριξη δυνάμεων ασφαλείας επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές. Ταυτόχρονο την ίδια περίοδο κατά το τέλος των θρησκευτικών εκδηλώσεων του Ραμανταν , με αδικαιολόγητη βία, η Ισραηλινή αστυνομία επιτέθηκε σε προσκυνητές .

Οι παράνομοι εποικισμοί συνεχίζονται παρά την αποφάσεις του ΟΗΕ, οι υποδομές των κατεχόμενων , νερό , ενέργεια , διατροφική αλυσίδα ελέγχονται πλήρως από το Ισραήλ. Ο παλαιστινιακός λαός βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση , απάνθρωπη, με έναν συστημικό ρατσισμό που δέχεται στην ίδια του πατρίδα με τις μορφές και εκφάνσεις που δεν είναι συμβατές με την δημοκρατική λειτουργία ενός κράτους

Η πρόσφατη πρόταση της Ρωσικής αντιπροσωπείας στο Σ.Α. του ΟΗΕ (15/5/21) κατά την γνώμη μου δείχνει τον δρόμο της ελπίδας για να σταματήσει άμεσα η αιματοχυσία, το να επιστρέψουμε στην ενεργητική διπλωματία , το να αναζητήσουμε πρακτικές διεξόδους στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Είναι ανάγκη η διπλωματία να επισκιάσει τον πόλεμο, την βία , τον πόνο των ανθρώπων, κυρίως των αμάχων.

Ελπίζω και εύχομαι οι ανθρωπιστικές αξίες, να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για ουσιαστική συζήτηση και διάλογο μεταξύ της Ισραηλινής ηγεσίας και της Παλαιστινιακής.

Ο Μπέτζανιμ Νετανιάχου πρέπει να εγκαταλείψει την πολεμική ρητορική, να σταματήσει την θηριωδία και τους ανελέητους δολοφονικούς βομβαρδισμούς και να αποδεχτεί μαζί τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς μια συνάντηση κορυφής. Η προσπάθεια διαμεσολάβησης της Μόσχας σε αυτή την αιματηρή σύγκρουση αποτελεί μια «αχτίδα φωτός στο σκοτάδι».

Πρέπει να σημειώσω με διάθεση έντονης καταγγελτικής κριτικής ότι η στάση των ΗΠΑ, να εγκρίνει και έμμεσα να ανέχεται την Ισραηλινή συνεχιζόμενη αγριότητα εναντίον αμάχων στην Παλαιστίνη δείχνει την ουσιαστική διαφορά εκείνων που εμμένουν στην διπλωματία και την ειρηνική συνύπαρξη λαών πάνω στην βάση του διεθνούς δικαίου και εκείνων που σήμερα ενστερνίζονται την διπλωματία των κανονιοφόρων και των πολεμικών ιαχών. Το είδαμε πρόσφατα στην Ουκρανία, το βλέπουμε σε απάνθρωπες και παράνομες κυρώσεις σε βάρος  της Κούβας, της Βενεζουέλας, της Κριμαίας, του Ιράν , κ.λπ. .... αυτό δεν είναι διπλωματία , είναι αλαζονικός ηγεμονισμός . Δεν είναι ούτε σύγχρονη πολιτική που ταιριάζει σε έναν σύνθετο και πολύπλοκο κόσμο , είναι μεσαιωνική πολιτική! Είναι η ουσία του ιμπεριαλισμού όπως διαμορφώνεται στις αρχές του 21ου αιώνα.

Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι !