Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Προοδευτικές δυνάμεις θα συντάξουν το νέο Σύνταγμα της Χιλής

Πηγή:telesurtv.net
Η επιτυχία των προοδευτικών δυνάμεων έχει να κάνει με τις κοινωνικές διαμαρτυρίες του Οκτωβρίου του 2019 που απαιτούν συνταγματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Εκλογικής Υπηρεσίας (Servel), οι ανεξάρτητοι έλαβαν 48 έδρες, οι αριστερές λίστες 52 (27 η λίστα Pruebo Dignidad και 25 η Lista del Apruebo), ενώ η λίστα Vamos por Chile, του κυβερνώντος κόμματος ,εκλέγει 38Με καταμετρημένο το 100% των εκλογικών κέντρων, οι προοδευτικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την πλειοψηφία των μελών της Συνταγματικής Επιτροπής που θα συντάξει το νέο Σύνταγμα, αυτού που θα αντικαταστήσει αυτό που κληρονομήθηκε από τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ.



 
Με βάση αυτά α αρχικά αποτελέσματα, τα παραδοσιακά κόμματα, σε αυτή τη διήμερη εκλογική διαδικασία, τα παραδοσιακά κόμματα καταγράφουν μεγάλη ήττα, καθώς η εκπροσώπησή τους είναι μικρότερη από αυτήν που εκφράστηκε στις δημοσκοπήσεις.

Οι ανεξάρτητοι είναι πολίτες που υπερασπίζονται το περιβάλλον, την παιδεία, την κοινωνική δικαιοσύνη 'η την υγεία και τον φεμινισμό, οι οποίοι παρουσίασαν την υποψηφιότητά τους για να αναλάβουν την πρόκληση σύνταξης του νέου Συντάγματος.


Είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Χιλής που επιτρέπεται η συμμετοχή στις εκλογές σε άτομα εκτός των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων.

Τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών καθιστούν σαφές ότι η εκλογική δύναμη των ανεξάρτητων είναι πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, επιβεβαιώνοντας την εξάντληση της πλειοψηφίας των Χιλιανών από την συντηρητική πολιτική παράταξη.

Η επιτυχία των προοδευτικών δυνάμεων έχει να κάνει με τις κοινωνικές διαμαρτυρίες του Οκτωβρίου του 2019 που απαιτούν συνταγματική αλλαγή.

Τον Νοέμβριο του 2019, Μέσα σε κλίμα έντονης κοινωνικής οργής, οι πολιτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν μια συμφωνία για την προκήρυξη ενός δημοψηφίσματος που θα αποφάσισε για την αλλαγή (ή όχι) του Συντάγματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε τελικά στις 25 Οκτωβρίου 2020

Το προηγούμενο Σύνταγμα , που καταρτίστηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ (1973-1990), θεωρείται ως η προέλευση των κοινωνικών ανισοτήτων στη Χιλή με ένα ισχνό κράτος ως προς τα κοινωνικά δικαιώματα.