Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Διαμαρτυρίες στη Βραζιλία για τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης

 Πηγή: telesurtv.net

Με το κάλεσμα της 13ης Μάη στους δρόμους, Εθνικής Ημέρας κατά του Ρατσισμού, διάφορες βραζιλιάνικες οργανώσεις διαδήλωσαν αυτήν την Πέμπτη ενάντια στις καταπιεστικές πολιτικές του Προέδρου της Βραζιλίας Ζάιρ Μπολσονάρο.

Στα πλαίσια της ημερίδας, το Κίνημα Αγροτών Χωρίς Γη (MST) της Βραζιλίας μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε αυτήν την Πέμπτη ότι στο Μασεϊό, την πρωτεύουσα της βραζιλιάνικης πολιτείας Αλαγκόας, λαϊκά κινήματα από την επαρχία και την πόλη διαμαρτυρήθηκαν εναντίον του προέδρου Ζάιρ Μπολσονάρο με την ευκαιρία της επίσκεψής του.

 

Η βραζιλιάνικη οργάνωση χαρακτήρισε ως «γενοκτονία» την τρέχουσα κατάσταση στη Βραζιλία, λόγω της διαχείρισης της κυβέρνησης του Ζάιρ Μπολσονάρο με την υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από τον Covid-19. Καταδίκασαν επίσης τις πράξεις βίας που διαπράχθηκαν από την αστυνομία στη φαβέλα Ζακαρεζίνιο στις 6 Μάη.
 

«Σαν να μην ήταν αρκετό ότι πεθαίνουμε από μια ασθένεια για την οποία υπάρχει ήδη ένα εμβόλιο, συνεχίζουμε να υφιστάμεθα σε καθημερινή βάση βάναυση βία από το κράτος. Δεν υπάρχει άλλο όνομα για αυτό που συμβαίνει στις φαβέλες και τις περιφέρειες. Είναι γενοκτονία!», υπογράμμισε το MST.

 

Η αγροτική οργάνωση επέμεινε ότι «βιώνουμε τη ριζοσπαστικοποίηση της μαύρης γενοκτονίας, μέσω των ενεργειών της κυβέρνησης-χωροφύλακα του Μπολσονάρο και των συμμαχικών κυβερνητών. Το κινητοποιημένο μαύρο κίνημα, όπως συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες στην ήττα του Τραμπ, είναι θεμελιώδες στο πλαίσιο της Βραζιλίας».

 

Εκτός από το MST, ο Μαύρος Συνασπισμός για τα Δικαιώματα από τον λογαριασμό του στο Twitter ενημέρωσε για την εκδήλωση στην Καντελάρια, στο κέντρο της πόλης του Ρίο ντε Ζανέιρο ως μέρος των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα σε διάφορες πόλεις της χώρας στις 13 Μάη.

 

Ομοίως, άλλες διαμαρτυρίες σημειώθηκαν στο Σάο Πάολο, τη Μπραζίλια, τη Μπαΐα, την Σεαρά, το Αλαγκόας και το Σέρζιπε, μεταξύ άλλων πόλεων της Βραζιλίας. «Υπάρχει μια συστηματική δολοφονία νέων μαύρων από τις βραζιλιάνικες περιφέρειες. Τουλάχιστον το 75% των θυμάτων της αστυνομικής τρομοκρατίας ανήκουν σε αυτήν τη φυλετική ομάδα. Οι ζωές των Βραζιλιάνων μαύρων έχουν σημασία και έχουν ανάγκη την παγκόσμια αλληλεγγύη», προειδοποίησε το MST.