Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Ο αποκλεισμός των ΗΠΑ περιορίζει την αγορά εμβολίων κατά του COVID στη Βενεζουέλα

 Πηγή: Prensa-latina.cu

Ο αποκλεισμός των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Βενεζουέλας είναι αυτό που εμποδίζει την Μπολιβαριανή Κυβέρνηση να αποκτήσει σήμερα όλα τα απαραίτητα εμβόλια για την ανοσοποίηση του πληθυσμού, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Χόρχε Αρεάσα.
 

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι χωρίς τα καταναγκαστικά μέτρα που επέβαλε η Ουάσιγκτον, θα είχαν ήδη αγοραστεί τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που χρειάζεται η χώρα.

 

"Εάν η Βενεζουέλα δεν είχε αποκλεισμένους τους πόρους της στο εξωτερικό, θα είχαμε αγοράσει τα 30 εκατομμύρια εμβόλια πριν από τρεις μήνες", τόνισε.

 

Εξήγησε ότι μέχρι στιγμής έχουν λάβει λιγότερο από ένα εκατομμύριο εμβόλια: 250.000 δόσεις του ρωσικού Sputnik V και μισό εκατομμύριο της κινεζικής φαρμακευτικής Sinopharm.

 

"Όχι μόνο θα είχαμε τα 30 εκατομμύρια εμβόλια, αλλά θα είχαμε εμβολιάσει τον μισό πληθυσμό εάν δεν είχαμε τους μηχανισμούς κυρώσεων στη διεθνή τραπεζική", πρόσθεσε.

 

Ελπίζουμε, είπε, ότι στον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (OPS) θα μπουν οι πόροι για την αγορά εμβολίων στη Βενεζουέλα, μέσω του μηχανισμού Covax, για τα οποία θα πληρώσουμε.

 

Σχετικά με αυτό, ο διευθυντής του Τμήματος Έκτακτης Ανάγκης του OPS, Σίρο Ουγάρτε, δήλωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και οι συνομιλίες για να απελευθερωθούν οι πόροι της Βενεζουέλας στο εξωτερικό και να είναι σε θέση να αποκτηθούν τα εμβόλια.

 

Αυτή τη στιγμή, η χώρα διέρχεται ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων COVID-19, το οποίο οι υγειονομικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι είναι πιο μεταδοτικό και θανατηφόρο και σχετίζεται με την παρουσία των στελεχών του ιού που εντοπίστηκαν στη Βραζιλία.