Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Κίνα και Κούβα αναπτύσσουν από κοινού το εμβόλιο «Pan-Corona» κατά διαφόρων στελεχών του νέου κορονοϊού

Πηγή: noticieronews.com

Επιστήμονες και από τις δύο χώρες εργάζονται από κοινού στο ερευνητικό πρόγραμμα που διεξάγεται σε μία εγκατάσταση στην πόλη Yongzhou, στην επαρχία Hunan.

Όπως ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Κούβα συνεργάζονται για να αποκτήσουν ένα εμβόλιο κατά του Covid-19 που ονομάστηκε «Pan-Corona».  Επιπλέον, οι ειδικοί που είναι επιφορτισμένοι με το πρόγραμμα  ανέφεραν ότι το εμβόλιο αναμένεται να είναι αποτελεσματικό, εν όψει  των διαφόρων εξάρσεων και διαφορετικών στελεχών του  νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Στο κινεζικό-κουβανικό πρόγραμμα, συμμετέχουν επιστήμονες από την ασιατική χώρα και από το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB) της Κούβας,  που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του ιατρικού προϊόντος σε μια εγκατάσταση στην πόλη Yongzhou, στην επαρχία Ηunan, που έχει προετοιμαστεί για έρευνες από τις δύο χώρες.

Σε δηλώσεις προς τα κινέζικα μέσα ενημέρωσης, ο Gerardo Guillén, διευθυντής της Βιοϊατρικής Έρευνας του Κουβανικού CIGB, τόνισε ότι το έργο προέκυψε κατόπιν αιτήματος των κινεζικών αρχών, οι οποίες διαβεβαίωσαν ότι θα παράσχουν όλη την απαραίτητη υποστήριξη από τα ιδρύματα του ασιατικού γίγαντα, προσθέτοντας επίσης ότι το πρόγραμμα έχει επίσης την υποστήριξη του Υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του νησιού της Καραϊβικής.

Σύμφωνα με τον ειδικό, το Pan-Corona βασίζεται στο συνδυασμό τμημάτων του ιού, που διατηρούνται και δεν είναι τόσο εκτεθειμένα σε μεταλλάξεις,  για τη δημιουργία αντισωμάτων,  που    αυτά θα κατευθύνονται σε κυτταρικές αποκρίσεις.

 Ο Guillén ανέφερε στον Τύπο ότι αυτή «είναι μια στρατηγική που θα μπορούσε να προστατεύσει από επιδημιολογικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης  από νέα στελέχη του κορωνοϊού που μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον.

Ο διευθυντής του CIGB δήλωσε ότι περιμένουν να βελτιωθούν οι ταξιδιωτικές συνθήκες για να έρθουν και άλλοι  Κουβανοί ερευνητές στο κέντρο του Yongzhou και να προωθήσουν περαιτέρω το έργο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την καλή κατάσταση των διμερών δεσμών μεταξύ Κούβας και Κίνας στον τομέα της βιοτεχνολογίας, επισημαίνοντας ότι η χώρα του παρέχει την απαραίτητη εμπειρία και το προσωπικό, ενώ η ασιατική χώρα εξασφαλίζει όλες  "επιστημονική ικανότητα, τον εξοπλισμό, τον εφοδιασμό και τους πόρους".

Το κοινό κινεζικό-κουβανικό κέντρο βιοτεχνολογικής καινοτομίας στο Yongzhou, είναι το αποτέλεσμα της στενής διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών και αποτελεί μέρος της πολιτικής που ενέκρινε η κινεζική κυβέρνηση για την τόνωση των ικανοτήτων καινοτομίας μέσω των τοπικών διοικήσεων, που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2020 με εξοπλισμό και εργαστήρια σχεδιασμένα από ειδικούς από το νησί της Καραϊβικής, και στα οποία θα αναπτυχθούν προγράμματα  και τεχνολογία που αποκτήθηκαν από κουβανικό επιστημονικό προσωπικό.