Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Το 50% του πληθυσμού της Βραζιλίας υποσιτίζεται

 Πηγή: Telesurtv.net

Το Βραζιλιάνικο Δίκτυο Ερευνών  για την Κυριαρχία και την Διατροφική Ασφάλεια (Δίκτυο Penssan) κατήγγειλε ότι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της χώρας της Νότιας Αμερικής δεν έχει πλήρη και μόνιμη πρόσβαση στα τρόφιμα.

Το δίκτυο Penssan δημοσίευσε τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με την οποία, σε απόλυτους αριθμούς, 116,8 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι δεν έχουν πλήρη και μόνιμη πρόσβαση στη διατροφή.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο από το μισό του πληθυσμού της Βραζιλίας (52,2%) ζει με επισιτιστική ανασφάλεια, δήλωσε η οντότητα, όπως δημοσίευσε ο ανταποκριτής του teleSUR στον γίγαντα της Νότιας Αμερικής, Αντρέ Βιέιρα, στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, 19,1 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με τη μελέτη του δικτύου Penssan, σε μόλις δύο χρόνια (2018-2020) σχεδόν 9.000.000 άνθρωποι επηρεάστηκαν από την πείνα.

Η έρευνα του ιδρύματος πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5 και 24 του περασμένου Δεκέμβρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κοινωνικά κινήματα και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη συνέχιση του έργου αλληλεγγύης και υποστήριξης σε χιλιάδες οικογένειες σε ευάλωτη κατάσταση λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Λαρίσα Μπόρερ, από το Rádio Brasil Atual, που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Brasil de Fato, αυτές οι οντότητες έχουν φροντίσει ένα μικρότερο αριθμό ανθρώπων, επειδή οι δωρεές είναι όλο και πιο σπάνιες και η πείνα γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η Κρατικό Κίνημα Άστεγου Πληθυσμού στο Σάο Πάολο εξήγησε ότι πέρυσι παρέδιδε 2.200 δωρεάν γεύματα την ημέρα σε άστεγους, ωστόσο, από τον προηγούμενο Φλεβάρη δεν ήταν πλέον σε θέση να διατηρήσει τη διανομή στο ίδιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του κινήματος, Ρόμπσον Μεντόνσα, την περασμένη εβδομάδα παραδόθηκαν 150 συσκευασίες φαγητού, ενώ στις 25 του προηγούμενου Μάρτη μπόρεσαν να μοιράσουν μόνο 60 μεταξύ των ανθρώπων που περίμεναν σε ουρά μπροστά από το δικαστήριο του συνδικάτου τραπεζιτών.

«Η κυβέρνηση της πόλης δεν μας δίνει πλέον γεύματα. Λέει ότι θα περιμένει να ανανεώσει το συμβόλαιό της με κάποια εστιατόρια για να αυξήσει και ίσως να μας επιστρέψει το φαγητό (...) Η πείνα στην πανδημία έχει αυξηθεί πολύ και δεν μπορούμε να τους φροντίσουμε όλους», δήλωσε ο Μεντόνσα.