Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Βραζιλία: Πάνω από 1.000 πόλεις χωρίς ιατρικό οξυγόνο


Mπραζίλια, 8 Απριλίου (Prensa Latina)  - 
Πάνω από χίλιες πόλεις στη Βραζιλία δεν διαθέτουν σήμερα φιάλες οξυγόνου στα δίκτυα νοσοκομειακής περίθαλψης για τη φροντίδα ασθενών που έχουν μολυνθεί από το Covid-19, προειδοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Δημοτικών Γραμματειών Υγείας (Conasems).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Folha de Sao Paulo, το εν λόγω συμβούλιο αποκαλύπτει επίσης ότι ο αριθμός των πόλεων που βρίσκονται κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες, όσο παραμένει ο υψηλός ο αριθμός των νοσηλευομένων λόγω Covid-19  και εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στην απόκτηση εξοπλισμού.

Σύμφωνα με την έκθεση, 1.068 δήμοι διατρέχουν τον κίνδυνο ελλείψεων τις επόμενες 10 ημέρες, εάν δεν ανανεωθούν τα αποθέματα.

"Είναι ένα εθνικό πρόβλημα", δήλωσε στην εφημερίδα η τεχνική σύμβουλος του συμβουλίου, Μπλέντα Περέιρα.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι, το Υπουργείο Υγείας εντόπισε επτά πολιτείες με έλλειψη οξυγόνου και ενέκρινε μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέλνοντας επιπλέον φιάλες. Ωστόσο, αυτές ήταν «σταγόνα στον ωκεανό» , καθώς οι φιάλες δεν ήταν αρκετές για να τροφοδοτήσουν ολόκληρο το δίκτυο υγείας, που αυτή τη στιγμή έχει καταρρεύσει.

"Έχουμε καταναλώσει 300% περισσότερο από το συνηθισμένο", προειδοποίησε ο πρόεδρος του συμβουλίου στην πολιτεία Mato Grosso (κεντροδυτικά), Μάρκο Αντόνιο Φελίπε. Όπως εξήγησε το υπουργείο έκανε μια αποστολή 340 φιαλών, τις οποίες διανείμαμε στις πόλεις σε πιο ευαίσθητη κατάσταση. «Ωστόσο, η ανησυχία παραμένει, επειδή η περιοχή έχει μεγάλη έκταση και οι δήμοι δεν μπορούν να έχουν αποθέματα. Υπάρχουν πόλεις σε απόσταση σχεδόν 800 χιλιόμετρα από τον διανομέα », είπε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Conasems διαπίστωσε ότι οι γραμματείες ανέφεραν ότι η αύξηση της ζήτησης οξυγόνου προκάλεσε δυσκολίες στους προμηθευτές λόγω έλλειψης αποθεμάτων. «Έπρεπε να εξοπλίσουμε κάποιες κλίνες σε βασικές μονάδες υγιεινής. Και, κατά τη διάρκεια της νύχτας, διαπιστώνουμε ότι πρέπει να έχουμε 10 έως 20 φιάλες », δήλωσε ο Φελίπε, σχετικά με την κατάσταση στις πόλεις της περιοχής.

Εκτός από τις φιάλες οξυγόνου, υπάρχει έλλειψη ή μικρά αποθέματα ιατρικών προμηθειών, όπως γάντια, μάσκες, ακόμη και ποδιές.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κόμμα Εργατών κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση του Ζαιρ Μπολσονάρο προχωρά στη στρατηγική σαμποταρίσματος της καταπολέμησης της πανδημίας μέσω της ανοιχτής σύγκρουσης με κυβερνήτες και δήμαρχους. Ως αποτέλεσμα, τόνισε, «το χάος στα δίκτυα υγείας εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα».

Η Βραζιλία έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 340.776 θανάτους και 13.193.205 μολύνσεις από τον κοροναϊό SARS-CoV-2, που προκαλεί τον Covid-19.