Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Η κυβέρνηση της Ναμίμπια προτείνει την κουβανική ιατρική ταξιαρχία Henry Reeve για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης

Πηγή: Cubainformacion

Η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Ναμίμπια ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή υποψηφιότητας της Διεθνούς Ιατρικής Ταξιαρχίας Henry Reeve για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου του Υπουργείου Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας (MIRCO), της αφρικανικής χώρας.

Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση της 15 Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ναμίμπια απέστειλε στη νορβηγική επιτροπή Νόμπελ όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα. 

Το MIRCO υπογράμμισε το έργο που πραγματοποίησε το κουβανικό ιατρικό σώμα σε διάφορες χώρες του κόσμου. " Ενώ η Ταξιαρχία συμμετέχει εκτενώς στην παροχή υποστήριξης σε χώρες σε όλο τον κόσμο από την αρχή της πανδημίας COVID-19, το έργο για την καταπολέμηση των παγκόσμιων πανδημιών δεν είναι νέο για την Ταξιαρχία. Προηγουμένως, η Ταξιαρχία εργάστηκε επίσης για την καταπολέμηση του Έμπολα στη Δυτική Αφρική το 2014 και υποστήριξε τον λαό της Αϊτής όταν υπέφερε από επιδημία χολέρας το 2010. Η Ναμίμπια το αναγνωρίζει ως διαρκή υποχρέωση την υγεία, ως θεμελιώδες δικαίωμα την παροχή υποστήριξης, έχοντας πλήρη γνώση των κινδύνων που ενέχουν οι ανθρωπιστικές κρίσεις για την ειρήνη και την ανάπτυξη". 

Κατά τον ίδιο τρόπο, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ναμίμπια αναγνώρισε την αλληλεγγύη της Κούβας με σημαντικό αριθμό χωρών στον κόσμο, παρά τον οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και εμπορικό αποκλεισμό που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες: 

"Η Κούβα έχει κατεξοχήν επιδείξει μια παγκόσμια ιθαγένεια αγκαλιάζοντας τη διεθνή αλληλεγγύη παρά τον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που περιορίζει σοβαρά τη χώρα και αυτό καθιστά την Ταξιαρχία άξια για την υποψηφιότητα της Ναμίμπια". 

Με αυτήν την υποψηφιότητα, η Ναμίμπια εντάσσεται σε έναν μακρύ κατάλογο προσωπικοτήτων, οργανώσεων, πολιτικών, κυβερνητικών ιδρυμάτων και χωρών που έχουν υποστηρίξει την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στους επαγγελματίες υγείας της Κούβας. 
(Με πληροφορίες από το Cubaminrex)