Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Περού: Οι κοινότητες των ιθαγενών αναδασώνουν τις Άνδεις


Η πρωτοβουλία έχει στόχο την αποκατάσταση των υψηλότερων δασών στον κόσμο. 
Να διατηρήσει αυτό που υπάρχει ακόμα και να αποκαταστήσει αυτό που έχει καταστραφεί. 

Αυτό είναι το έργο που γίνεται από τους παραδοσιακούς λαούς του Περού που φυτεύουν Queñua (Polylepis), ένα γηγενές είδος που αναπτύσσεται στις υψηλές περιοχές των Άνδεων. Φτάνοντας στα 5.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, οι Queñuas έχουν ήδη καταστραφεί από πυρκαγιές και τη βοσκή, αλλά με το έργο «Δράση των Άνδεων» μπορεί να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία.



Μέσω της Ένωσης Οικοσυστημάτων των Άνδεων (ECOAN), η πρωτοβουλία πραγματοποιεί διάφορες δράσεις. Κάθε χρόνο, για παράδειγμα, γιορτάζεται το φεστιβάλ Queñua Raymi, στο οποίο νέοι, παιδιά και ηλικιωμένοι ανεβαίνουν στα βουνά για να κάνουν μια συλλογική δενδροφύτευση. Έτσι, περισσότερα από 100.000 δέντρα φυτεύτηκαν σε μια μέρα. 

Ο κύριος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να φτάσει το 1 εκατομμύριο διατηρητέα εκτάρια, εκ των οποίων το μισό εκατομμύριο θα επιτευχθεί μόνο με την αναδάσωση και το άλλο μισό εκατομμύριο θα είναι μέσω της προστασία του υπόλοιπου δάσους σε έξι χώρες: Κολομβία, Ισημερινό, Περού, Βολιβία, Χιλή και Αργεντινή. Αυτές οι χώρες μαζί σχηματίζουν τη λεγόμενη Αμερική των Άνδεων.


Εκτός από την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα, οι Queñuas απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού, συμβάλλοντας στην ασφάλεια των ορεινών χωριών και προστατεύοντας το έδαφος από κατολισθήσεις. Το δάσος συγκρατεί και αποθηκεύει το νερό από τον λιώσιμο πάγο των Άνδεων, απελευθερώνοντάς το αργά στις κοινότητες. Αυτό βοηθά ιδιαίτερα κατά την περίοδο της ξηρασίας.



Όλο το νερό που αποθηκεύεται από το δάσος συνεχίζει να τροφοδοτεί τη λεκάνη του Αμαζονίου, η οποία γεννιέται ακριβώς στις Περουβιανές Άνδεις. Το δάσος παραμένει καταφύγιο για πολλά άγρια ​​είδη και σήμερα κινδυνεύει να εξαφανιστεί. “Η ανάκτηση δασών σημαίνει εγγύηση του μέλλοντος των αυτόχθονων πολιτισμών”, λέει ο Constantino Aucca Chutas, ιθαγενής ηγέτης και πρόεδρος του ECOAN. 

Η Global Forest Generation, ένας από τους εταίρους του έργου πιστεύει ότι η αναγέννηση αυτών των δασικών οικοσυστημάτων είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.



Περισσότερες πληροφορίες: www.ecoanperu.org / αρχική πηγή: Eco Inventos