Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Εννιάχρονη μετανάστρια από το Ελ Σαλβαδόρ κρατείται για 531 ημέρες στις ΗΠΑ

 Πηγή: pagina12.com.ar

Η Λουίσα, ένα κορίτσι μετανάστρια από το Ελ Σαλβαδόρ, μόλις 9 ετών, έγινε είδηση αφού συμπλήρωσε 531 ημέρες υπό κράτηση από τις αρχές μετανάστευσης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ανορθόδοξη κατάστασή της παραβιάζει τους ίδιους τους κανονισμούς μετανάστευσης των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι ορίζουν ότι τα παιδιά μεταναστών πρέπει να απελευθερωθούν μετά από κράτηση 20 ημερών κατά μέγιστο στην Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνειακού Ελέγχου (ICE), σύμφωνα με τη Συμφωνία Φλόρες, που ισχύει από το 1997.

Το κορίτσι έγραψε διάφορες επιστολές σε μέλη του Κογκρέσου της χώρας που κυβερνά ο Τζο Μπάιντεν, από τους οποίους ζήτησε να απελευθερωθεί μαζί με τη μητέρα της, η οποία κρατείται στο ίδιο Κέντρο Οικογενειακής Στέγασης του Νότιου Τέξας, επίσης γνωστό ως Ντάιλι από την πόλη το φιλοξενεί.



"Έχω περάσει δύο Χριστούγεννα εδώ. Μου λείπει να φτιάχνω φαγητό, θα ήθελα να φτιάξω το δικό μου φαγητό. Έχω μάθει λίγα αγγλικά, λίγα. Θέλω να μάθω περισσότερα στο σχολείο, αλλά μακριά από εδώ", είπε η νεαρή.

Σύμφωνα με υπερασπιστές μεταναστών που ρωτήθηκαν από το BBC, το κορίτσι από το Ελ Σαλβαδόρ είναι το παιδί μεταναστών που έχει κρατήσει το ICE για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μαζί με τέσσερα άλλα παιδιά ηλικίας από 3 έως 16 ετών, τα οποία έχουν ήδη συμπληρώσει περισσότερες από 500 ημέρες στο ίδιο κέντρο μαζί με τις μητέρες σου.

Μητέρα και κόρη έφτασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεφεύγοντας από τη βία στο Ελ Σαλβαδόρ, έτσι ώστε στις 21 Αυγούστου 2019 διέσχισαν και οι δύο τα σύνορα του Μεξικού και στις 27 Αυγούστου μεταφέρθηκαν στο κέντρο του Ντάιλι, όπου δύο ημέρες αργότερα έδωσαν την πρώτη συνέντευξη σε υπάλληλο μετανάστευσης.

Η Αριάνα, η μητέρα του κοριτσιού προειδοποίησε για τις συνέπειες που προκαλεί η απομόνωση, τόσο για αυτήν όσο και για την κόρη της. Στην περίπτωση της Λουίσα, προειδοποίησε ότι το κορίτσι αρνείται τα γεύματα και ότι η συμπεριφορά της έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, ενώ "το μόνο πράγμα που τρώει είναι φρούτα και, μερικές φορές, ούτε καν αυτό". Υποστήριξε επίσης ότι η κόρη της "μένει πίσω στο εκπαιδευτικό της επίπεδο".

Όσον αφορά την κατάστασή της, η 31χρονη γυναίκα περιέγραψε την αγχωτική της κατάσταση: "Είμαι με χάπια και πριν από λίγο είχα μια κρίση άγχους. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι δεν είμαι εγώ αυτή που είναι εδώ".

Το Ντάιλι λειτουργεί ως ιδιωτική, κερδοσκοπική εταιρεία και έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει 2.400 άτομα. Επί του παρόντος, 54 οικογένειες παραμένουν στον χώρο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Μακένζι Λέβι, μιας εκ των νομικών επροσώπων της Αριάνα.

Παρά το γεγονός ότι μια δικαστής διέταξε την απελευθέρωση των παιδιών τον Ιούνιο του 2020, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 στις εγκαταστάσεις, το ICE συνεχίζει να κρατεί οικογένειες στο ίδιο κέντρο. Η δικαστής Ντόλι Γκι, υπεύθυνη για την εφαρμογή της συμφωνίας Φλόρες, δεν έχει την εξουσία να διατάξει την απελευθέρωση των ενηλίκων.