Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Η Κούβα στέλνει συλλυπητήρια στον ελληνικό και τουρκικό λαό μετά τον σεισμό

 Πηγή: www.prensa-latina.cu

La Habana, 31 oct (Prensa Latina
) - Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, εξέφρασε σήμερα τα συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη του στους λαούς και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για τις ανθρώπινες απώλειες και τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον πρόσφατο σεισμό. 

Μέσω του επίσημου προφίλ του στο Twitter, ο επικεφαλής της κουβανικής διπλωματίας εξέφρασε τα “βαθιά συλλυπητήριά του” στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων. 


Ο σεισμός μεγέθους 7 της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε και τις δύο χώρες την προηγούμενη ημέρα.  
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η σεισμική δόνηση είχε το επίκεντρό της στο Αιγαίο Πέλαγος, 18 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Καρλόβασι, στο ελληνικό νησί της Σάμου, και 58 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καραμπαγκλάρ, στην τουρκική επαρχία της Σμύρνης. 

Ο δήμαρχος της πόλης της Σμύρνης, Tunc Soyer, εκτιμά ότι σήμερα περίπου 180 άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα κάτω από τα ερείπια μετά τον σεισμό. 

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας στη χώρα αυτή, Murat Kurum, ανέφερε ότι οι ομάδες διάσωσης ανέσυραν περίπου 100 θύματα ζωντανά και έχουν ανασύρει μέχρι σήμερα 25 πτώματα. 

Από την Ελλάδα, οι αρχές ανέφεραν 2 θανάτους και 20 τραυματίες στο νησί της Σάμου, την ελληνική περιοχή που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό. Το σύνολο των τραυματιών στις δύο χώρες είναι περίπου 850 και οι νεκροί 27. 

Τουλάχιστον 341 μετασεισμοί ακολούθησαν το κύριο γεγονός, 31 από τους οποίους ήταν μεγαλύτεροι από τέσσερις βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το Γραφείο Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης και Καταστροφών του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ένα τσουνάμι που έπληξε τις εσωτερικές παράκτιες περιοχές και των δύο χωρών.