Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αγγίζει την προεδρία, αλλά ο Τραμπ καταγγέλλει νοθεία και στέλνει την εκλογή στα δικαστήρια

 Πηγή:   resumenlatinoamericano.org

Με την καταμέτρηση σχεδόν ολοκληρωμένη και τον Δημοκρατικό υποψήφιο να απέχει μόλις έξι εκλέκτορες από τους 270 που χρειάζεται στο Σώμα Εκλεκτόρων για να γίνει πρόεδρος ο Τραμπ, όπως έγινε αντιληπτό και κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, δεν αποδέχεται την ήττα. 

Μοιάζει με ειρωνεία, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε παρατηρητές στην καταμέτρηση των ψήφων στην Πενσυλβάνια και παραπονιέται ότι δεν τους επετράπη να εισέλθουν στα κέντρα όπου διεξάγεται η καταμέτρηση. Καθώς είχε συνηθίσει να χρησιμοποιεί τον OAΚ (Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών) για ελιγμούς στα νότια της ηπείρου  τώρα του λείπει αυτός ο οργανισμός και ο Ουρουγουανός επικεφαλής του, Λουίς Αλμάγρο. 

Καθώς η καταμέτρηση εξελίσσεται και ο σημερινός πρόεδρος βλέπει κάποιες νίκες να γλιστρούν μέσα από τα χέρια του, άρχισε να καταγγέλλει νοθεία και να απειλεί να προσφύγει στο Δικαστήριο και τώρα τείνει τελείως προς τους Ρεπουμπλικάνους. Από την άλλη πλευρά του λόφου, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε ηρεμία, είπε ότι ακόμη είναι πρόωρος για να δηλώσει νικητής, αλλά δήλωσε ότι θα είναι ο πρόεδρος όλων των Αμερικανών, στους οποίους συνέστησε να μείνουν ενωμένοι.

Στο βασικό του μέσο επικοινωνίας, το Twitter, ο Τραμπ κατήγγειλε μανούβρες εναντίον του. "Έχει απονείμει, για καταμέτρηση η Πενσυλβανία (η οποία δεν επιτρέπει την είσοδο νομικών παρατηρητών) η Γεωργία, η Βόρεια Καρολίνα, σε καθένα από τις οποίες, οποία υπάρχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα του Τραμπ" . Και προσθέτει σε ένα νήμα ότι “επιπλέον διεκδικούμε την πολιτεία του Μίσιγκαν, όπου υπήρχαν μεγάλος αριθμός κρυφών άκυρων ψηφοδελτίων”, όπως αναφέρεται. 

Ο τρίτος γιος του προέδρου, ο Έρικ Τραμπ και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, συμμετείχαν σε διαμαρτυρία και σε συνέντευξη Τύπου στη Φιλαδέλφεια και διαβεβαίωσαν ότι ο σημερινός πρόεδρος όχι μόνο κέρδισε την πολιτεία της Πενσυλβάνια, αλλά και τις υπόλοιπες αμφισβητούμενες πολιτείες. 

Αντιμέτωπος με τη χιονοστιβάδα καταγγελιών και την απειλή γεγονότων από τις ένοπλες συμμορίες που ακολουθούν τον Τραμπ, ο Μπάιντεν με μια ομιλία χαμηλών τόνων επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία έσπασε το ρεκόρ ψηφοφορίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτό το σημείο είχε ήδη 71.112.367 ψήφους, έναντι 68.200.446 του Τραμπ. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν του Μπαράκ Ομπάμα, το 2008, όταν συγκέντρωσε σχεδόν 69,5 εκατομμύρια ψήφους. 

Τη στιγμή εκείνη , ο Μπάιντεν μετρούσε 264 εκλέκτορες έναντι των 214 του Τραμπ, αλλά όλα ήταν πολύ ρευστά και ευμετάβλητα. Έτσι θα παραμείνουν και τις επόμενες ημέρες, εάν λάβει κανείς υπ υπόψη ότι στη Βόρεια Καρολίνα, για παράδειγμα, υπάρχει προθεσμία έως τις 12 Νοεμβρίου για την καταμέτρηση των ψήφων της ψηφοφορίας που ολοκληρώθηκε την Τρίτη.