Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Eπίθεση με δυναμίτη κατά του εκλεγμένου πρόεδρου της Βολιβίας Λουίς Άρσε

 Πηγή: cubadebate.cu

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βολιβίας, Λουίς Άρσε Κατακόρα, δέχτηκε σήμερα επίθεση με δυναμίτη όταν μια ομάδα πυροδότησε έναν εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά από το εκλογικό κέντρο του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) στην πρωτεύουσα Λα Πας, την ώρα που ο Άρσε συμμετείχε σε μία συνάντηση εκεί.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μετά από μία ημέρα αποκλεισμών δρόμων και την εξαγγελθείσα από ακροδεξιές οργανώσεις απεργία καταδίκης της υποτιθέμενης εκλογικής νοθείας στις εκλογές της 18Ης Οκτωβρίου, ζητώντας από τον Άρσε Κατακόρα να μην αναλάβει την προεδρία την επόμενη Κυριακή.

“Είμαστε θύματα μιας επίθεσης από μια ομάδα ανθρώπων που πυροδότησαν ένα μασούρι δυναμίτη στην είσοδο του Εκλογικού Κέντρου του MAS, όπου ο εκλεγμένος μας πρόεδρος Λουίς Άρσε, πραγματοποιούσε μία συνάντηση. Είμαστε πολύ ανήσυχοι για αυτό που συνέβη”, δήλωσε ο εκπρόσωπος τoυ MAS, Σεμπαστιάν Μίτσελ.   

Ο εκπρόσωπος του MAS επεσήμανε ότι  αν και δεν υπήρξαν τραυματισμοί, είναι λυπηρό το γεγονός ότι το ντε φάκτο καθεστώς της Τζενίνε Άνιες, , δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση  για την επίθεση και δεν παρέχει ασφάλεια στον μελλοντικό πρόεδρο, που εξελέγη με πάνω από 55% των ψήφων.

“Δεν έχουμε δει καμία σχετική δήλωση από τον Υπουργό  Διακυβέρνησης Αρτούρο Μουρίγιο, οπότε θεωρούμε ότι   είμαστε   στο έλεος του εαυτού μας, εντελώς απροστάτευτοι και κανείς δεν μας δίνει την απαραίτητη εγγύηση για την ασφάλεια των αρχών μας” , πρόσθεσε ο Mίτσελ.

Η αστυνομία έφτασε αργότερα στο εκλογικό κέντρο του MAS, που βρίσκεται στην περιοχή Σοποκάτσι στην  ανατολική Λα Πας.

Το MAS απέκλεισε επίσης τη δημιουργία πολιτοφυλακών, σαν αυτές που προωθούνται από την ακροδεξιά στη Σάντα Κρουζ και στην Κοτσαμπάμπα, με τις οποίες εκφοβίζουν τον πληθυσμό και τόνισε ότι η κυβέρνηση του Άρσε Κατακόρα δεν θα επιτρέψει καμία παράνομη ένοπλη ομάδα και η χρήση παράνομων όπλων δεν θα επιτρέπεται.

Ο Έβο Μοράλες  καταδίκασε αμέσως, στο λογαριασμό του στο Twitter, την τρομοκρατική ενέργεια.



(Con información de La Jornada)