Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Επιστολή του ICAP προς τον Συντονιστή της Ελληνικής Πρωτοβουλίας «Νόμπελ στους Γιατρούς της Κούβας»

Αγαπητέ φίλε Βελισσάριε 
Είδα ότι η προσπάθεια που καταβάλατε όλους αυτούς τους μήνες έχει ήδη εκπληρωθεί. Έκαναν δεκτή την επίσημη υποψηφιότητα και ελήφθη η επιβεβαίωση της παραλαβής της. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια μεγάλη δράση που κατάφερε να ξεσηκώσει ένα μεγάλο κίνημα και συμπάθεια στην Ελλάδα, υπέρ της Κουβανικής Επανάστασης και των γιατρών μας, των οποίων το ανθρωπιστικό έργο αμαυρώνεται από την ξεροκέφαλη πολιτική του Ντοναλντ Τραμπ. 

Σίγουρα γνωρίζεις ότι έχουν υποβληθεί και άλλες υποψηφιότητες. Θα δούμε πώς θα αντιδράσει η νορβηγική επιτροπή το επόμενο έτος. Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια ελίτ. Δεν ψάχνουμε κανένα βραβείο, η σεμνότητα και η ταπεινοφροσύνη μας κάνει να σκεφτόμαστε πιο πολύ το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί γύρω από την κουβανική ιατρική ταξιαρχία Henry Reeve στον κόσμο και τους χιλιάδες ταπεινούς ανθρώπους που έχουν σώσει. Ωστόσο, όλο αυτό το κίνημα έχει αναμφίβολα αποσυνθέσει τις εκστρατείες δυσφήμισης που προωθεί ο ιμπεριαλισμός ενάντια στη συνεργασία αυτού του μικρού αλλά επαναστατικού νησιού. 

Εσείς κάνατε μια αξιόλογη δουλειά, πολύ ανθρώπινη, γεμάτη ευαισθησία, υπέροχη. Σας ευχαριστούμε θερμά εκ μέρους του ICAP. Η πρεσβεία μας έχει στηρίξει κάθε προσπάθειά σας, θεωρείστε ότι και το ICAP είναι μαζί σας σε αυτό το εγχείρημα. 

Θα είμαστε σε επαφή.

Μια αγκαλιά

Rigoberto Zarza Ross

Director
Dirección de Europa
Instituto Cubano de Amistad con los Pueblos

Το  Κουβανικό Ινστιτούτο για τη Φιλία των Λαών (ICAP) είναι ο οργανισμός που είναι επιφορτισμένος  και διατηρεί επαφές με το κίνημα και τις οργανώσεις αλληλεγγύης με την Κούβα σε όλο τον πλανήτη. Είναι ο οργανισμός που οργανώνει κάθε χρόνο τις μπριγάδες αλληλεγγύης με την Κούβα που καταφθάνουν ανελιπώς στο νησί από τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης.