Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Το MAS προηγείται στις δημοσκοπήσεις στη Βολιβία 10 ημέρες πριν τις εκλογές

Ενώ απομένουν 10 μόλις ημέρες για τις προεδρικές εκλογές στη Βολιβία, ο υποψήφιος με το Κίνημα για τον Σοσιαλισμό (MAS) , Λουίς Άρσε, προηγείται σήμερα της πρόθεσης ψήφου εν μέσω κλίματος έντασης λόγω πιθανής νοθείας.

 Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα για τον Άρσε έναντι του πρώην προέδρου της Βολιβίας και υποψηφίου για την Κοινωνία Πολιτών, Κάρλος Μέσα, ο οποίος θα βασιστεί στις παλιές νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην ατζέντα του. 

Ο Άρσε είπε πριν από λίγες μέρες ότι θα κέρδιζε τις εκλογές από τον πρώτο γύρο, αν και φοβόταν μια μεγάλη κλίμακα νοθείας για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.

 Σύμφωνα με έρευνα του Λατινοαμερικάνικου Στρατηγικού Κέντρου Γεωπολιτικής (Celag), ο Άρσε προηγείται με 44,4% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο Μέσα καταγράφει 34% και στην τρίτη θέση εμφανίζεται ο Φερνάντο Καμάτσο, με μόλις 15,2%.

 Σε δηλώσεις στο ATB Digital, ο Άρσε τόνισε ότι «στις εκλογές, το MAS θα αποδείξει ότι είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα».

 «Θα αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία στη χώρα. Σε αυτές τις εποχές, δεν υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Βλέπουμε απειλές και εκφοβισμό ακόμη και δημοσιογράφων που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς στην κυβέρνηση», δήλωσε.

 Πριν από λίγες ημέρες, απέτυχε μια δικαστική απόπειρα απαγόρευσης του MAS από την εκλογική διαδικασία.

 Το Δεύτερο Συνταγματικό Τμήμα του Δικαστηρίου της Λα Πας απέρριψε την πρόταση που κατέθεσε η δεξιά γερουσιαστής Κάρμεν Εύα Γκονσάλες, προκειμένου το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο να ακυρώσει το νομικό πρόσωπο του MAS με σκοπό να το αποκλείσει από τις εκλογές.

 «Οι παράνομες απόπειρες να βάλουν βέτο στο MAS επιβεβαιώνουν μόνο ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και να βγάλουμε την αγαπημένη μας Βολιβία από την κρίση», τόνισε στο Twitter ο Έβο Μοράλες, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Βολιβίας από το 2006 έως το 2019 πριν ανατραπεί από στρατιωτικό πραξικόπημα τον περασμένο Νοέμβριο.

 Ενόψει των επερχόμενων εκλογών, το MAS συνεχώς επαναλαμβάνει τις προσπάθειες της de facto κυβέρνησης να πραγματοποιήσει νοθεία, απέναντι στον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που τους στερείται η ψήφος, εντός και εκτός της χώρας, ενόψει των εκλογών του Οκτώβρη.

 «Γνωρίζουν ότι πρόκειται να κερδίσουμε τις εκλογές και η αντιπολίτευση θα επιδιώξει να αποτρέψει το θρίαμβο του Λουίς Άρσε με πραξικόπημα ή απάτη. Γι 'αυτό πρέπει να κερδίσετε με ευρεία διαφορά», είπε ο Μοράλες.

 Εκτός από τους Άρσε, Μέσα και Καμάτσο, στις 18 Οκτώβρη θα δώσουν επίσης μάχη για την προεδρία  οι Χόρχε Κιρόγα, Μαρία ντε λα Κρους Μπαγιά, Φελισιάνο Μαμάνι και Τσι Ιούν Τσουνγκ.