Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

55 χρόνια από την έκδοση του πρώτου φύλλου της Granma

 Πηγές: Granma, Prensa Latina

Στην ομιλία του στις 3 Οκτώβρη 1965, που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Τσάπλιν - σήμερα Κάρλ Μαρξ - ο Φιντέλ αποκάλυψε τη δημιουργία της εφημερίδας Granma. Ανήγγειλε ότι, αντί για δύο εφημερίδες, οι ανθρώπινοι πόροι, τα μηχανήματα και το χαρτί θα συγκεντρώνονταν για να φτιάξουν μια νέα και μοναδική πρωινή πολιτική εφημερίδα που θα έφερε το όνομα της Γκράνμα, «σύμβολο της επαναστατικής μας αντίληψης και της πορείας μας».

 Έτσι προέκυψε η Granma από τη συγχώνευση των εφημερίδων Hoy (όργανο του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος) και Revolución (του Κινήματος της 26ης Ιούλη), για να γίνει το επίσημο όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας. Το πρώτο της φύλλο κυκλοφόρησε στις 4 Οκτώβρη 1965.

 Ο Πρόεδρος Μιγέλ Ντίας-Κανέλ, ευχήθηκε σήμερα στους εργαζόμενους της εφημερίδας Granma, οργάνου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (PCC), για την 55η επέτειο από την ίδρυσή της.

 Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο αρχηγός του κράτους της Κούβας υπενθύμισε τη δημιουργία της εφημερίδας από τον κομαντάντε εν χέφε Φιντέλ Κάστρο, την οποία χαρακτήρισε ως η φωνή της Κούβας ενώπιον του λαού της και του κόσμου, και πρόσθεσε έναν σύνδεσμο με ένα άρθρο του μέσου που ενημερώνει για τα εύσημα του πρώτου γραμματέα του PCC, Ραούλ Κάστρο.

 Σύμφωνα με το κείμενο, ο επικεφαλής του Ιδεολογικού Τμήματος της πολιτικής οργάνωσης, Βίκτορ Γκάουτε, διαβίβασε, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη ημέρα στην εφημερίδα, το συγχαρητήριο μήνυμα του Ραούλ Κάστρο και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών.

 Στη συνάντηση, η Γιαλίν Όρτα, διευθύντρια της εφημερίδας, έλαβε κάδρο υπογραμμένο από τον Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα, δεύτερο γραμματέα του PCC, με την φράση του Μαρτί: Μεγάλη δημοσιογραφία είναι αυτή εκείνων που σε εφημερίδες καταδικασμένες να εξαφανιστούν σε ώρες ή μέρες, γράφουν για χρόνια.

 Οι εργαζόμενοι της Γκράνμα θυμήθηκαν τα λόγια του Φιντέλ Κάστρο, πριν από  55 χρόνια, με το οποία κάλεσε να «συγκεντρώσουμε τους ανθρώπινους πόρους, να ενώσουμε όλους αυτούς τους πόρους και να φτιάξουμε μια νέα εφημερίδα που θα φέρει το όνομα της Granma», αναφέρει το ρεπορτάζ.