Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Η εισαγγελία της Βολιβίας ζητά πληροφορίες από τον στρατό για τις σφαγές


Η δικαιοσύνη της Βολιβίας προχώρησε σε άρση του στρατιωτικού απόρρητου για να πραγματοποιήσει έρευνα για τις σφαγές που έγιναν σε Senkata, Sacabaen και Yapacaní το 2019.
Ο γενικός εισαγγελέας της de facto κυβέρνησης της Βολιβίας, Juan Lanchipa, διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να άρουν το στρατιωτικό απόρρητο για να διερευνήσει τους θανάτους σε Senkata, Sacabaen και Yapacaní το 2019. Η δήλωση του εισαγγελέα αυτή την εβδομάδα έγινε όταν η δικαιοσύνη προχώρησε σε άρση του στρατιωτικού απορρήτου και η επιτροπή εισαγγελέων που ερευνά τους θανάτους τουλάχιστον 32 ατόμων, ζήτησε την παράδοση του εν λόγω (επιχειρησιακού) σχεδίου προκειμένου να διαλευκανθούν αυτά τα γεγονότα.

Ο Lanchipa εμφανίστηκε ενώπιον της Ειδικής Μικτής Ερευνητικής Επιτροπής  της Βουλής, η οποία είναι επιφορτισμένη με την αναζήτηση της αλήθειας για το τι συνέβη στη Βολιβία τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2019.




Το σχετικό Επιχειρησιακό Σχέδιο αιτήθηκε μέσω της αρμόδιας αρχής. Ωστόσο, στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων υποστηρίζουν ότι αυτές οι πληροφορίες είναι ένα στρατιωτικό μυστικό που προστατεύεται από τον Οργανικό Νόμο του στρατιωτικού Οργανισμού. Ωστόσο, ο δικαστής διέταξε την άρση του στρατιωτικού απορρήτου και διέταξε τη χορήγηση του εγγράφου”, δήλωσε o Lanchipa. 

Από τώρα και μετά, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναμένει από τις Ένοπλες δυνάμεις να αποστείλουν το επιχειρησιακό σχέδιο βάσει του οποίου ενήργησαν στις αναφερόμενες περιπτώσεις. 

Οι οικογένειες των θυμάτων αναμένουν τη διερεύνηση των γεγονότων εκείνων των ημερών, στη διάρκεια των οποίων 32 πολίτες έχασαν τη ζωή τους από τις στρατιωτικές δυνάμεις. 

Μέχρι σήμερα, η έρευνα εξελίσσεται με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται από πολίτες. 

Όπως υπενθύμισε ο εισαγγελέας, το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικών Ερευνών (IDIF) μπόρεσε να αποδείξει ότι η αιτία θανάτου των θυμάτων ήταν τα τραύματα που προκλήθηκαν από βλήματα πυροβόλου όπλου.