Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Η Κούβα τιμά την Ημέρα Θυμάτων Κρατικής Τρομοκρατίας


Η Κούβα πενθεί σήμερα (6/10), Ημέρα Θυμάτων Κρατικής Τρομοκρατίας, καθώς θυμάται τους περισσότερους από 3.400 πεσόντες από τις επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών κατά του νησιού.

Παραδοσιακά, η ημερομηνία εορτάζεται με προσκύνημα στο νεκροταφείο Κριστόμπαλ Κολόν, στην πρωτεύουσα Αβάνα, μέχρι το πάνθεον των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων.


Σε αυτό τον τόπο, τιμώνται οι 73 επιβάτες της Cubana de Aviación που έχασαν τη ζωή τους στις 6 Οκτώβρη 1976 στο γνωστό έγκλημα των Μπαρμπάντος, μια πράξη σαμποτάζ που οργανώθηκε από τους τρομοκράτες Λουίς Ποσάδα Καρίλες και Ορλάντο Μπος, στην υπηρεσία της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA).

Σύμφωνα με το έγγραφο Απαίτηση του κουβανικού λαού προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ για οικονομικές ζημιές, οι συγκαλυμμένες επιχειρήσεις της Ουάσιγκτον ξεκίνησαν το 1959 και έκτοτε έχουν οργανωθεί, εκτελεστεί και χρηματοδοτηθεί χιλιάδες ενέργειες δολιοφθοράς.

Σε αυτές τις έξι δεκαετίες αναπτύχθηκε ένας μακρύς κατάλογος τρομοκρατικών ενεργειών για να βλάψουν τη μεγαλύτερη των Αντιλλών, ο οποίος περιλαμβάνει, εκτός από επιθέσεις οικονομικές, στρατιωτικές, βιολογικές, ψυχολογικές, διπλωματικές, σε μέσα ενημέρωσης και κατασκοπείας, απόπειρες δολοφονίας ηγετών.

Μερικά παραδείγματα τρομοκρατίας κατά της Κούβας είναι η καταστροφή του καταστήματος El Encanto στις 13 Απρίλη 1961, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Φε ντελ Βάγιε, και η έκρηξη βόμβας στο ξενοδοχείο Copacabana, όπου πέθανε ο νεαρός Ιταλός τουρίστας Fabio Di Celmo.

Πρόσφατα, η κουβανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ήταν το σκηνικό μιας τρομοκρατικής ενέργειας, όταν ο κουβανικής καταγωγής Αλεξάντερ Αλάσο έριξε πάνω από 30 πυροβολισμούς στη διπλωματική έδρα.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει εκδώσει επίσημη δήλωση για να καταδικάσει τα γεγονότα, κάτι που έχει καταγγείλει η Κούβα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, τουλάχιστον 3.478 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2.199 έμειναν ανάπηροι εξαιτίας των βίαιων σχεδίων της Ουάσινγκτον κατά του νησιού.

Ο εορτασμός της Ημέρας Θυμάτων Κρατικής Τρομοκρατίας καθιερώνεται με το νομοθετικό διάταγμα αριθ. 279 του Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο ορίζει επίσης ότι κάθε 6η Οκτώβρη η κουβανική σημαία αναρτάται μεσίστια, τόσο σε πολιτικές οντότητες και στρατιωτικά ιδρύματα όσο και σε κουβανικές διπλωματικές και προξενικές αποστολές στο εξωτερικό.