Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Αργεντινή: Αποτέφρωση της σορού του Quino σε ιδιωτική τελετή

 Πηγή: Telesurtv.net

Η σορός του καλλιτέχνη Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο Τεχόν (Quino) θα αποτεφρωθεί σε ιδιωτική τελετή, στο πλαίσιο του εθνικού πένθους που κήρυξε η κυβέρνηση της Αργεντινής σαν φόρο τιμής στον δημιουργό της «Μαφάλντα».

Ανιψιά του γελοιογράφου της Αργεντινής, που πέθανε την περασμένη Τετάρτη σε ηλικία 88 ετών, δήλωσε ότι η σορός του θείου της θα αποτεφρωθεί σε ιδιωτική τελετή λόγω υγειονομικών περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.

Ο Κίνο (1932-2020), ο οποίος ήταν χήρος και δεν είχε παιδιά, πέθανε στην πόλη Μεντόσα της Αργεντινής, όπου γεννήθηκε, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής πέρασε την Πέμπτη ημέρα εθνικού πένθους, η οποία κηρύχθηκε από την κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες, για το θάνατο του δημιουργού της σειράς κόμικ Μαφάλντα, για τον οποίο οι σημαίες της Αργεντινής κυμάτισαν μεσίστιες.

Στο διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Αργεντινής δήλωσε ότι ο Κίνο «είναι μια μορφή με ξεχωριστή διαδρομή στη χώρα μας και στον κόσμο για το κοινωνικό, ανθρωπιστικό και πολιτιστικό έργο του, και όλα αυτά τα χρόνια εργάστηκε ως συγγραφέας, σεναριογράφος, σκιτσογράφος και γελοιογράφος, έτσι ώστε να γίνει ολοκληρωμένος καλλιτέχνης».

«Αυτή η κυβέρνηση κατανοεί τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που άφησε ο Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο Τεχόν (Quino) στους άνδρες και τις γυναίκες της Αργεντινής. Ως εκ τούτου, είναι καθήκον να τιμήσει τη μνήμη του», ανέφερε το διάταγμα.