Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Η ετήσια ψηφοφορία για την άρση του αποκλεισμού της Κούβας αναβάλλεται για το Μάη του 2021


Η Κούβα ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει το ετήσιο ψήφισμα που παρουσιάζει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και που καταδικάζει τον αποκλεισμό του νησιού από τις ΗΠΑ μέχρι το Μάη του 2021.

Η Αναγιάνσι Ροντρίγκες, αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών του νησιού, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 29 Ιούλη ότι η απόφαση αναβολής του ψηφίσματος και της ψηφοφορίας ελήφθη "αποκλειστικά λόγω της ... πανδημίας COVID-19 και του άμεσου αντίκτυπου της στο έργο του ΟΗΕ στην έδρα του" στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με την Ροντρίγκες, «η περίπλοκη επιδημιολογική κατάσταση που προκύπτει από την πανδημία COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης, θα οδηγήσει σε αλλαγές στην κανονική εξέλιξη του έργου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών κατά την 75η συνεδρία της", η οποία για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τον Σεπτέμβρη.

"Αυτό θα έχει επιπτώσεις στη συζήτηση και την ψήφιση της πρότασης", είπε, οδηγώντας την κυβέρνηση να επιλέξει να αναβάλει το μέτρο.

Τα τελευταία 28 χρόνια, ο ΟΗΕ ψήφισε συντριπτικά για να καταδικάσει την πολιτική των ΗΠΑ. Το 2019 η ψηφοφορία ήταν 187-3, με μόνο τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Βραζιλία να έχουν καταψηφίσει.