Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

144 χρόνια από το θάνατο του Χένρι Ριβ, συμβόλου διεθνιστικής αλληλεγγύης

Πηγή: prensa-latina.cu

Καθώς οι κουβανοί γιατροί συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του Covid-19 σε διάφορες χώρες ως μέρος του διεθνούς σώματος Henry Reeve, συμπληρώνονται 144 χρόνια από την πτώση στη μάχη αυτού του ήρωα της κουβανικής ανεξαρτησίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Σε ηλικία 19 ετών, το 1969, ο νεαρός που γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη ταξίδεψε στο νησί της Καραϊβικής για να ενσωματωθεί στον αγώνα ανεξαρτησίας ενάντια στην ισπανική αποικιακή κυριαρχία που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 1868.


Αμέσως μετά την άφιξή του στις ακτές της ανατολικής Κούβας, αιχμαλωτίστηκε μαζί με άλλους μαχητές και καταδικάστηκε σε ομαδική εκτέλεση. Ωστόσο, τα τέσσερα τραύματα από σφαίρες που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης δεν ήταν θανατηφόρα και δραπέτευσε.

Αφού ανάρρωσε από τις πληγές του, εντάχθηκε στις δυνάμεις του στρατηγού Λουίς Φιγερέδο και αργότερα εντάχθηκε στα απελευθερωτικά στρατεύματα με επικεφαλής τον αρχιστράτηγο Ιγνάσιο Αγραμόντε, μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες του πρώτου εθνικού πολέμου ανεξαρτησίας (1868-1878).

Οι πεδιάδες στο κέντρο-ανατολικά του νησιού ήταν το σκηνικό πολλών κατορθωμάτων του “Inglesito” (Αγγλάκου), όπως τον έλεγαν στα στρατεύματα των mambi επαναστατών.

Μετά το θάνατό του σε μάχη στην τοποθεσία Γιαγουαράμας, στην σημερινή επαρχία Καμαγουέι, στις 4 Αυγούστου 1876, σε ηλικία μόλις 26 ετών, μια ομάδα Κουβανών πατριωτών έγραψε μια επιστολή στη μητέρα του διεθνιστή μαχητή, τονίζοντας την ηθική και πολεμική αξία του βορειοαμερικανού που αγάπησε την Κούβα σαν πατρίδα του.

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τον θάνατό του, το όνομά του εξακολουθεί να γράφει ιστορία και να είναι σύμβολο διεθνούς αλληλεγγύης.

Το 2005, σε ανταπόκριση στον τυφώνα Κατρίνα, η Κούβα συγκέντρωσε 1.586 από τους γιατρούς της για να προσφέρει βοήθεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, και παρόλο που ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους απέρριψε την προσφορά, ο ηγέτης της Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο δημιούργησε το Διεθνές Σώμα Χένρι Ριβ, τιμώντας τη μνήμη του.

Έκτοτε, αυτή η ομάδα, ειδικευμένη σε συνθήκες καταστροφών και σοβαρών επιδημιών, προσφέρει την ιατρική της συνεργασία σε πολλά έθνη και για το ανθρωπιστικό της έργο κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, διεθνείς οργανώσεις ζητούν να της απονεμηθεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Παρά την εκστρατεία δυσφήμισης που ξεκίνησε η Ουάσινγκτον κατά της κουβανικής ιατρικής συνεργασίας, από την αρχή της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, η Κούβα έστειλε 45 μπριγάδες Henry Reeve σε 38 χώρες και εδάφη, με 3.772 μέλη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Σήμερα, αυτοί οι επαγγελματίες υγείας στο νησί τιμούν τα λόγια του Φιντέλ, ο οποίος είπε για το σώμα: «Εσείς, με τη γρήγορη και χωρίς δισταγμό ανταπόκρισή σας, έτοιμοι να κάνετε το καθήκον σας σε νέες και δύσκολες συνθήκες, γράφετε μια σελίδα στην ιστορία της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών».