Πηγή: granma.cu
Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, πέθανε ο σύντροφος Εουσέμπιο Λεάλ Σπένγκλερ, θύμα μιας επώδυνης ασθένειας.
Σύμφωνα με την οικογένειά του, οι στάχτες του θα διατηρηθούν έτσι ώστε, μόλις τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία Covid-19 και ως δίκαιη αναγνώριση του αναλλοίωτου έργου του, ο λαός μας να μπορέσει να του αποδώσει έναν άξιο φόρο τιμής στο Καπιτώλιο της Αβάνας, εμβληματικό κτίριο που αυτός αποκατέστησε για χάρη του έθνους.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΟΥΣΕΜΠΙΟ ΛΕΑΛ
(Από την επίσημη ιστοσελίδα του Γραφείου του Ιστορικού της Αβάνας)
Ο Εουσέμπιο Λεάλ γεννήθηκε στην αγαπημένη του πόλη της Αβάνας στις 11 Σεπτέμβρη 1942.
Ήταν Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Αβάνας (2000).
Μεταπτυχιακό στις Μελέτες για τη Λατινική Αμερική, την Καραϊβική και την Κούβα.
Ειδικός Αρχαιολογικών Επιστημών.
Σπούδασε στο Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας (1975).
Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία για την αποκατάσταση των Ιστορικών Κέντρων με υποτροφία από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλικής Δημοκρατίας (1980).
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας από το 4ο Συνέδριο (1991).
Αντιπρόσωπος της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας για την 4η (1993), 5η (1998), 6η (2003), 7η (2008), 8η (2013) και 9η (2018) θητεία.
Πρέσβης καλής θέλησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (1996).
Αρχίζει να εργάζεται το 1959 στη Μητροπολιτική Διοίκηση της Αβάνας και το 1967 διορίστηκε Διευθυντής του Μουσείου της Πόλης της Αβάνας, διαδεχόμενος στη θέση τον καθηγητή Emilio Roig de Leushenring, του οποίου ήταν μαθητής.
Αναλαμβάνει τις εργασίες αποκατάστασης της Έδρας της Κυβέρνησης, του πρώην ανακτόρου των γενικών διοικητών και της πρωτεύουσας, που ολοκληρώθηκαν το 1979.
Το 1981 του ανατέθηκε η ευθύνη να διευθύνει τις επενδύσεις των έργων αποκατάστασης που ενέκρινε η δημοτική αρχή στις 5 Μάη του ίδιου έτους.
Στις 16 Απρίλη 1986, του ανατέθηκε η ευθύνη των έργων στο Φρούριο Σαν Κάρλος ντε λα Καμπάνια, και, αργότερα, στο Κάστρο των Τριών Μάγων «Ελ Μόρο».
Σύμφωνα με τη δήλωση της UNESCO, η περίμετρος των παλαιών τειχών και το σύστημα οχυρώσεων για την άμυνα της πόλης εγγράφηκαν στον κατγάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1982 με τον αριθμό 27.
Ιστορικός της πόλης της Αβάνας.
Επίτιμος Πρόεδρος της Κουβανικής Επιτροπής ICOM και Επίτιμος Πρόεδρος της Κουβανικής Επιτροπής ICOMOS και της Κοινότητας Αστικής Κληρονομιάς, της Κοινωνίας και του Περιβάλλοντος· Πρύτανης της Σχολής «Πανεπιστημιακό Κολέγιο Νο 2 Αγ. Ιερώνυμος της Αβάνας», τίτλος του Καθηγητή Τιμής Ένεκεν του Πανεπιστημίου της Αβάνας, Πρόεδρος του Δικτύου Γραφείων του Ιστορικού και Συντηρητή των Πόλεων Κληρονομιάς της Κούβας, Επίτιμος Πρόεδρος του Οικονομικής Κοινότητας Φίλων της Χώρας.
Πρόεδρος της Ομάδας βουλευτών Φιλίας Κούβας - Μεξικού.
Αντιπρόεδρος της ομάδας βουλευτών Φιλίας Κούβας - Ιαπωνίας.