Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Έγγραφο δείχνει νέα απόπειρα των ΗΠΑ να ανατρέψει την κυβέρνηση της Νικαράγουας



Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιχειρήσουν άλλο ένα πραξικόπημα στη Νικαράγουα, σύμφωνα με το The Grayzone, ανεξάρτητη ειδησεογραφική ιστοσελίδα αφιερωμένη στην ερευνητική δημοσιογραφία.

Στα πλαίσια της καταγγελίας, ο δημοσιογράφος Ben Norton, υποδιευθυντής της προοδευτικής ιστοσελίδας, ανέφερε το έγγραφο από τον Οργάνωση των Ηνωμένων Πολιτειών για την Διεθνη Ανάπτυξη (USAID), το οποίο επιβεβαιώνει την ανάθεση σε εταιρεία πραγματοποίησης δράσεων αποσταθεροποίησης κατά της κυβέρνησης του Μετώπου Σαντινίστα, ενόψει της επικείμενης εκλογικής ήττας της αντιπολίτευσης της Νικαράγουας το 2021.


Το έγγραφο αποκαλύφθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στη Μανάγκουα από τον διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού La Primerísima, William Grigsby.

Το Grayzone επικοινώνησε με την USAID για την επιβεβαίωση της αυθεντικότητας του εγγράφου των 93 σελίδων που αποκάλυψε ο Γκρίγκσμπι και παρόλο που η οργάνωση δεν απάντησε, ο Νόρτον κατάφερε να συγκεντρώσει στοιχεία που αποδεικνύουν την αυθεντικότητα του κειμένου, όπως εξήγησε το Παστράν.

Ο δημοσιογράφος από τις ΗΠΑ επεσήμανε ότι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους η ηγεσία της USAID ανελήφθη ντε φάκτο από τον John Barsa, σκληροπυρηνικό ρεπουμπλικάνο επιχειρηματία, σύμμαχο του Τραμπ και γιο Κουβανών μεταναστών.
  
Σε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρώην διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, ο Μπάρσα μετέτρεψε τον οργανισμό σε ένα όπλο πιέσεων και παρεμβάσεων που χρηματοδοτεί ανοιχτά τις αποσταθεροποιητικές προσπάθειες κατά των κυβερνήσεων της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας, συνοψίζει το Informe Pastrán.

Το Grayzone αποκαλύπτει επίσης το ανατρεπτικό έργο της αμερικανικής ΜΚΟ «Διεθνής Δημοκρατία», η οποία αναζητά έναν τοπικό υπεύθυνο επαφής στη Νικαράγουα για να αναπτύξει τα σχέδια της Ουάσιγκτον σε αυτήν τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Το 14 σελίδων έγγραφο της USAID εξηγεί λεπτομερώς τη συγκεκριμένη στρατηγική αποσταθεροποίησης που θα ακολουθούσε αυτός ο σύνδεσμος, πρόσθεσε ο Νόρτον.

Χαρακτηριστικά, χρησιμοποιείται 102 φορές ο όρος "μετάβαση" στη δημοκρατία (ευφημισμός για πραξικόπημα), ακόμα και χωρίς εκλογές, σε μια οικονομία της αγοράς με νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις όπως ιδιωτικοποιήσεις και εκκαθάριση κάθε ίχνους του κινήματος Σαντινίστα.