Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Ακόμα ένα σχέδιο από τις ΗΠΑ για την ασφυξία της Κούβας


Πηγή: Granma.cu

Τρεις γερουσιαστές των ΗΠΑ, καθένας από αυτούς πιο τυφλωμένος για να γονατίσει την Κούβα από την πείνα, μόλις παρουσίασαν ένα σχέδιο νόμου που στοχεύει να τιμωρήσει τις χώρες που αποδέχονται την ιατρική συνεργασία του νησιού.


Οποιοσδήποτε από τους τρεις, ο Μάρκο Ρούμπιο, ο Τεντ Κρουζ και ο Ρικ Σκοτ, έχει μια ευρεία στήριξη στην υπηρεσία της χειρότερης πολιτικής κατά της Μεγαλύτερης των Αντιλλών, και αποκλείεται οποιοσδήποτε να ενδιαφέρεται για το πόσα άτομα σώζουν ή βοηθούν να σωθούν οι γιατροί μας.

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα δημοσιεύει τον κατάλογο των χωρών που έχουν συμβάσεις με την κυβέρνηση της Κούβας για το πρόγραμμα ιατρικών αποστολών της και απαιτεί να θεωρηθούν από το υπουργείο ως παράγοντας κατάταξης τέτοιων εθνών στην έκθεση για την διακίνηση ανθρώπων.

Η μιζέρια αυτών των πολιτικών φαίνεται να μην έχει όρια. Ούτε στην τρέχουσα συγκυρία, που ακόμα περισσότερο απαιτεί ιατρική περίθαλψη, από όπου και αν προέρχεται, δεν σταματούν να επιτίθενται σε μια συνεργασία που έχει σώσει εκατομμύρια ζωές και συμβάλλει στην ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού σε χώρες όπου η έλλειψή τους αντικατοπτρίζεται στους χαμηλούς δείκτες υγείας, στους υψηλούς δείκτες νοσηρότητας και στην επακόλουθη θνησιμότητα.

Οι προαναφερθέντες "κύριοι" γνωρίζουν καλά - αλλά δεν τους ενδιαφέρει - τι συμβαίνει σήμερα σε χώρες όπου δεν βρίσκονται πλέον οι δικοί μας, όπως η Βραζιλία, η Βολιβία και ο Ισημερινός, οι οποίες, υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, διέκοψαν την ιατρική συνεργασία, και άφησαν χωρίς μέριμνα υγείας και ελπίδα τους κατοίκους πληγεισών χωρών.

Πάρα πολύ χρόνο τους παίρνει η εμμονή να επιβάλουν κυρώσεις στα έθνη που δέχονται με ευγνωμοσύνη κουβανούς γιατρούς, αντί να ασχοληθούν λίγο με τις αιτίες που κάνουν την πλουσιότερη χώρα στον κόσμο το παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας.