Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

ΒΟΛΙΒΙΑ: Θάνατος στους δρόμους από covid19

Kατέρρευσε το σύστημα υγείας : 614 λοιμώξεις σε 24 ώρες

Alejandra Paredes 16 de junio de 2020

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH) εξέφρασε την «απογοήτευσή» της για τους θανάτους ανθρώπων στους δρόμους λόγω έλλειψης ιατρικής φροντίδας και εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού στη Βολιβία.

Μέχρι την προηγούμενη μέρα, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, υπήρχαν έξι θάνατοι στο δημόσιο αυτοκινητόδρομο ή στις εισόδους των νοσοκομείων. Οι τέσσερις τελευταίοι θάνατοι καταγράφηκαν στη Κοτσαμπάμπα, το Μπενί και τη Λα Πας όπου άνθρωποι  ζητούσαν μάταια για ημέρες ιατρική φροντίδα.



Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο οργανισμός εξέφρασε "προειδοποίησή για τις δυσκολίες που ανέφεραν οι συγγενείς των θανόντων να τους ενταφιάσουν, ιδιαίτερα λόγω της άρνησης ορισμένων νεκροταφείων και της έλλειψης οικονομικών πόρων για την κάλυψη των εξόδων κηδείας".

Επιπλέον, η CIDH κάνει "έκκληση για επαρκή ιατρική περίθαλψη σε όσους τη χρειάζονται" και "παροτρύνει το κράτος να εγγυηθεί την πρόσβαση σε ταφή και κηδεία" ενόψει του κορεσμού που υπάρχει εν μέσω της έκτακτης ανάγκης του Covid-19.

Ο αριθμός των ατόμων που μολύνθηκαν  από τον νέο κορονοϊό στη Βολιβία ξεπέρασε τη Δευτέρα τις 19.000 μετά την καταγραφή περισσότερων από 600 λοιμώξεων σε 24 ώρες. Περισσότερο από το 50% της περιφέρειας της (πρωτεύουσας)  Σάντα Κρους  είναι επίκεντρο της  πανδημίας.


Το Υπουργείο Υγείας της Βολιβίας επιβεβαίωσε 614 νέα κρούσματα σε μία ημέρα,  φτάνοντας σε 19.073 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων. Μόνο στη Σάντα Κρουζ, καταγράφηκαν 317 ακόμη κρούσματα αυξάνοντας τα συνολικά κρούσματα σε  11.741 και εμφανίζοντας μια  εμφανή ανοδική καμπύλη.