Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Αγανάκτηση στην Κολομβία για την αύξηση των γυναικοκτονιών

Πηγή: Telesurtv.net

Η αναφορά των πέντε τουλάχιστον γυναικοκτονιών τις τελευταίες 48 ώρες προκάλεσε αγανάκτηση και αποτροπιασμό σε κοινωνικές οργανώσεις, φεμινίστριες και πολιτικούς εκπροσώπους στην Κολομβία.

Η Κολομβία κατέγραψε τις τελευταίες δύο ημέρες τη δολοφονία μιας γυναίκας και της τετράχρονης κόρης της στην Μπογκοτά, το φόνο δύο γυναικών από την κοινότητα σεξουαλικής διαφορετικότητας και την ανακάλυψη του άψυχου σώματος νεαρής μαθήτριας στον ποταμό Κάουκα.


Οι πέντε καταγραμμένες γυναικοκτονίες σηματοδοτούν μια ανησυχητική αύξηση των ανθρωποκτονιών λόγω φύλου, που διαπράχθηκαν στη χώρα της Νότιας Αμερικής.


Κατά τη διάρκεια του 2020, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 110 Κολομβιανές, σύμφωνα με το Ίδρυμα Γυναικοκτονιών Κολομβίας. Από αυτόν τον αριθμό, 47 συνέβησαν εν μέσω της καραντίνας του κορονοϊού.

Με το hashtag #ElConteoQueNoQueremosHacer [η καταμέτρηση που δεν θέλουμε να κάνουμε], το Ίδρυμα Γυναικοκτονιών Κολομβίας ανέφερε ότι 18 κορίτσια και έφηβες δολοφονήθηκαν το 2020.

Από την πλευρά του, το Παρατηρητήριο Γυναικοκτονιών Κολομβίας προειδοποίησε ότι η γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης 155 είχε αύξηση 103% των κλήσεων τον πρώτο μήνα προληπτικής απομόνωσης, που ισχύει από τις 25 Μαρτίου και τουλάχιστον 102 γυναίκες δολοφονήθηκαν από αυτή την ημερομηνία μέχρι τις 16 Ιουνίου.

Η οργάνωση Caribe Afirmativo κατήγγειλε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο αριθμός γυναικοκτονιών κατά ομοφυλόφυλων, αμφιφυλόφιλων και τρανς γυναικών (LBT) στην Κολομβία «εκτοξεύτηκε», σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

Κατόπιν αυτού, αρκετοί διάσημοι πολιτικοί και καλλιτέχνες μοιράστηκαν μηνύματα αγανάκτησης και αιτημάτων για δικαιοσύνη μέσω του hashtag #NiunaMenos [ούτε μια λιγότερη].

Η κολομβιανή γερουσιάστρια από το Κόμμα Αξιοπρέπειας, Μαρία Χοσέ Πισάρο, εξέφρασε τη λύπη της στο Twitter για τα γεγονότα: «Μας σκοτώνουν! Η πανδημία έχει άμεσες επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια των γυναικών. Η υποστήριξή μου, η αλληλεγγύη και η αγάπη μου για όλες τις γυναίκες στην Κολομβία #NiUnaMenos».

Στην περίπτωση της δολοφονίας της 30χρονης γυναίκας και της τετράχρονης κόρης της την περασμένη Κυριακή στη συνοικία Κένεντι της πρωτεύουσας, η δήμαρχος της Μπογκοτά, Κλαούντια Λόπες, ανακοίνωσε την Τετάρτη τη σύλληψη του φερόμενου ως ένοχου.