Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Σαρωτική υπερψήφιση για 27η φορά της πρότασης της Κούβας στον ΟΗΕ για άρση του αποκλεισμού

 
Πηγή: Cubadebate.cu

Για άλλη μια φορά - 27η διαδοχική από το 1992 - υπερψηφίστηκε χθες στην ολομέλεια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η πρόταση A/73/L.3 με τίτλο "Ανάγκη τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Κούβας".

Την πρόταση υπερψήφισαν 189 χώρες και καταψήφισαν οι συνήθεις 2, ΗΠΑ και Ισραήλ. Άλλες 2 χώρες δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία, ωστόσο δεν προσμετρώνται ως αποχές (Ουκρανία και Μολδαβία).

 

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να σαμποτάρουν την ψηφοφορία, καταθέτοντας την τελευταία στιγμή 8 "τροπολογίες" στην ανωτέρω πρόταση, οι οποίες χρειάζονταν πλειοψηφία δύο τρίτων για να ενσωματωθούν στην πρόταση. Οι ΗΠΑ ζήτησαν να μπορεί να γίνει αυτό με απλή πλειοψηφία, αλλά δεν έγινε δεκτό το αίτημα. Οι τροπολογίες καταψηφίστηκαν με 113 έως 115 αρνητικές ψήφους και μόνο 3 θετικές (ΗΠΑ, Ισραήλ και Ουκρανία - για μια μόνο τροπολογία υπερψήφισε και η Μολδαβία). Οι υπόλοιπες χώρες απείχαν.

Γι' αυτό, ο πρόεδρος της Κούβας Μιγέλ Ντίας Κανέλ χαρακτήρισε το παραπάνω αποτέλεσμα "10 ήττες σε μια", με μήνυμά του στο Twitter:


Νίκη για την Κούβα μας. Υπέστησαν οι ΗΠΑ 10 ήττες σε 1. Οι λαοί του κόσμου ψήφισαν για την Κούβα γιατί ξέρουν ότι ο σκοπός μας είναι αληθινά δίκαιος. Την Κούβα την σέβονται. Για τον Φιντέλ και τον Ραούλ, για την Επανάσταση και για τον κουβανικό λαό, Όχι Άλλος Αποκλεισμός.