Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Η Βενεζουέλα εγκαινιάζει το Επικοινωνιακό Σχέδιο που θα αντιμετωπίσει τις επιθέσεις πλαστών ειδήσεων


Μέριδα, 31 Οκτωβρίου 2018 (venezuelanalysis.com) - Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας στα μέσα ενημέρωσης με σκοπό την αντιμετώπιση των πλαστών ή παραπλανητικών διεθνών ειδήσεων για το έθνος της Καραϊβικής.

Το «Επικοινωνιακό Σχέδιο Μηδενικής Ανοχής» ανακοινώθηκε από τον Υφυπουργό Διεθνούς Επικοινωνίας Γουίλιαμ Καστίγιο τη Δευτέρα και θα εκπονείται μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και του δικτύου πρεσβειών και προξενείων του. Ο Καστίγιο εξήγησε ότι το σχέδιο επιδιώκει να αποκριθεί άμεσα στις περιπτώσεις ψευδών ειδήσεων «μία προς μία».


«Υπήρξαν επιθέσεις εναντίον της Βενεζουέλας, όχι μόνο κατά της χώρας, των πολιτικών της αρχών, της κυβέρνησής της, του τσαβισμού, αλλά τώρα πια εναντίον του λαού, του απλού πολίτη, της εθνικής μας ταυτότητας», εξήγησε. Ο Καστίγιο χρησιμοποίησε το παράδειγμα μιας πρόσφατης ανώνυμης αναφοράς σε ένα πορτογαλικό τηλεοπτικό κανάλι σύμφωνα με την οποία οι μητέρες της Βενεζουέλας έδιναν τα παιδιά τους για να μπορούν να φάνε. «Αυτό είναι ψεύτικο», διευκρίνισε.

Το Καράκας έχει επανειλημμένως καταγγείλει την επικοινωνιακή εκστρατεία υπονόμευσης της κυριαρχίας της χώρας, της δημοκρατικότητάς της και των κοινωνικών προόδων τα τελευταία χρόνια. Οι αρχές της Βενεζουέλας ισχυρίζονται ότι τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και σημαντικά ευρωπαϊκά όπως η El Pais στην Ισπανία, επιδιώκουν να βλάψουν τη φήμη του έθνους και να δημιουργήσουν μια κατάσταση που θα δικαιολογεί τα καταναγκαστικά μέτρα κατά της χώρας, όπως οι κυρώσεις και η διεθνής επέμβαση.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η λεγόμενη «ανθρωπιστική κρίση» στη Βενεζουέλα μετά τα αυξημένα επίπεδα μετανάστευσης.

«Στην Κεντρική Αμερική δεν μιλάνε για «ανθρωπιστική κρίση, μαζική έξοδο, καταστροφή, διασπορά». Εκεί, μιλάνε για «καραβάνι», σαν να ήταν γιορτή, και είναι χιλιάδες αυτοί που θέλουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τη βία, την έλλειψη ευκαιριών, την ελπίδα και η αμερικανική κυβέρνηση τους κλείνει την πόρτα», δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης, Τάνια Ντιάζ, κάνοντας σύγκριση με την μετανάστευση των 7000 ατόμων που βρίσκονται στο δρόμο προς τα μεξικανικά-αμερικανικά σύνορα.

Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν την κάλυψη από πλευράς των μέσων της τρομοκρατικής επίθεσης με drone κατά του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο στις 4 Αυγούστου, για την οποία τα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποίησαν λέξεις όπως «προφανής» και «υποτιθέμενη» για να αμφισβητήσουν την πραγματικότητα της επίθεσης η οποία είχε ως στόχο τον Πρόεδρο και συνέπεια τον τραυματισμό στρατιωτών.