Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα εγκλήματα των ΗΠΑ κατά του Πουέρτο Ρίκο

ΤΕΛΙΚΗ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ

Το Διεθνές δικαστήριο για τα Αποικιακά Εγκλήματα των ΗΠΑ κατά του Πουέρτο Ρίκο, αφού συνεδρίασε ανοιχτά ως φιλοξενούμενο στην Ιθαγένικη Γη των εκδιωγμένων Lenape [1], στις 27 Οκτώβρη 2018:


Αφού άκουσε τις καταθέσεις σχετικά με την ιστορία της αποικιακής κυριαρχίας των ΗΠΑ επί του Πουέρτο Ρίκο από το 1898· και

Αφού άκουσε καταθέσεις από ειδικούς, αυτόπτες μάρτυρες, αντιστεκόμενους στην αποικιοκρατία, και επιζώντες – η πλειοψηφία των οποίων γεννήθηκαν στο Πουέρτο Ρίκο και συνεχίζουν να υπομένουν αποικιακή καταδυνάστευση εκεί – της καταστροφής που υπέστη ο λαός του Πουέρτο Ρίκο τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τον Τυφώνα Μαρία·



Αφού είδε μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις και εξέτασε άλλα έγγραφα για αυτά τα θέματα·

Δια ταύτα βρίσκει την κυβέρνηση των ΗΠΑ ένοχη για τα παρακάτω εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δικαιολογώντας όλα τα μέτρα ανακούφισης και επανόρθωσης, περιλαμβάνοντας, αλλά όχι περιοριστικά, επανορθώσεις:

1. Ότι έχει στερήσει το λαό του Πουέρτο Ρίκο από το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
2. Ότι αφού αγόρασε το Πουέρτο Ρίκο από την Ισπανία το 1898 χωρίς τη συγκατάθεση του λαού του Πουέρτο Ρίκο, κατέβαλε τη λαϊκή αντίσταση μέσω στρατιωτικής κατάκτησης, τοποθέτησε και διατηρεί ένα εποικιστικό-αποικιακό καθεστώς.
3. Ότι αυτή η αποικιοποίηση του λαού του Πουέρτο Ρίκο έλαβε χώρα επί έναν αιώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου κινήματα ανεξαρτησίας κατεστάλησαν με μεγάλη αιματοχυσία.
4. Ότι το πέρασμα του Νόμου 600 από το Κογκρέσο των ΗΠΑ το 1950 φαινομενικά επιτρέποντας στο Πουέρτο Ρίκο να συντάξει το δικό του σύνταγμα (και το επίσημο καθεστώς του να έχει αλλάξει σε «κοινοπολιτεία», γνωστό στα ισπανικά ως «Ελεύθερο Συνδεδεμένο Έδαφος» ή συνδεόμενο ελεύθερο κράτος) σαν αποτέλεσμα νομιμοποίησε την αποικιοκρατία των ΗΠΑ και δημιούργησε ένα επίπλασμα νομιμότητας σε ότι ήταν και παραμένει η υποδούλωση του πορτορικάνικου λαού.
5. Ότι αυτή η αποικιακή επιβολή έχει βαθιά και επιζήμια επηρεάσει κάθε πλευρά της ζωής στο Πουέρτο Ρίκο, από την εσωτερική του πολιτική μέχρι τις διεθνείς σχέσεις του, έχοντας ως αποτέλεσμα ψυχοκοινωνικό τραύμα μεταξύ γενεών.
6. Ότι αυτή η αποικιακή επιβολή περιλαμβάνει κλοπή γης για στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και ασκήσεις που έχουν μολύνει το έδαφος, τον αέρα και το νερό, με αποτέλεσμα διαδεδομένες ασθένειες, επιδείνωση της υγείας, και θάνατο, καθώς και καταστροφή της άγριας ζωής και οικόσιτων ζώων· ότι έχει επιπλέον σαν αποτέλεσμα βίαιη εκτόπιση, έξωση, απώλεια στέγης και εξορία.
7. Ότι η αποικιακή επιβολή, μέσω της λεγόμενης Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου, είναι άμεσα υπεύθυνη για τις καταστροφικές συνθήκες που ακόμα επικρατούν στο Πουέρτο Ρίκο περισσότερο από ένα χρόνο μετά τον Τυφώνα Μαρία, στις οποίες επιχειρήσεις και τράπεζες των ΗΠΑ, με το πρόσχημα της βοήθειας για την ανοικοδόμηση, έχουν απαλλοτριώσει δισεκατομμύρια δολάρια δημόσια χρήματος, προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση.
8. Ότι αυτή η αποικιοκρατική επιβολή έχει χρησιμοποιήσει τον τυφώνα ως πρόσχημα για να προωθήσει τις μακροχρόνιες νεοφιλελεύθερες και δεξιές πολιτικές της κυβέρνησης των ΗΠΑ για να ιδιωτικοποιήσει τις θεμελιώδεις κοινωνικές υπηρεσίες και να καταστρέψει εργατικά κινήματα, ειδικά στους τομείς της εκπαίδευσης και της ηλεκτρικής ενέργειας.
9. Ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε πρωτόκολλα που επέτρεψαν και ενθάρρυναν την εταιρική λεηλασία των φυσικών πόρων και του πλούτου του Πουέρτο Ρίκο και την εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού του Πουέρτο Ρίκο, διαλύοντας το μύθο ότι το Πουέρτο Ρίκο οφείλει οτιδήποτε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ· Στην πραγματικότητα, ένα τεράστιο χρέος οφείλεται στο λαό του Πουέρτο Ρίκο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
10. Ότι οι ΗΠΑ έχουν διαπράξει γενοκτονία κατά του πορτορικάνικου λαού, συμπεριλαμβανομένων δεκαετιών στείρωσης γυναικών του Πουέρτο Ρίκο, ιατρικών πειραμάτων, καταπίεσης του πολιτισμού Boricua [2], εκμετάλλευσης της πορτορικάνικης νεολαίας για να πολεμήσει σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, άρνησης των βασικών ανθρώπινων αναγκών, μεταξύ άλλων υγιεινού φαγητού, άρνησης διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας και βοήθειας αλληλεγγύης από διάφορα έθνη, όπως η Κούβα, το Μεξικό και η Βενεζουέλα, μετά τον τυφώνα Μαρία.


Ως εκ τούτου, απαιτούμε τα εξής:

1. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίζει και να απολογηθεί για τα προαναφερθέντα εγκλήματα κατά του πορτορικάνικου λαού
2. Οι ΗΠΑ να παραδώσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία και την εξουσία που πάρθηκε βίαια από τον πορτορικάνικο λαό
3. Οι ΗΠΑ να καταβάλλουν αποζημιώσεις στα θύματα του εγκλήματος της αποικιοκρατίας

 
[1] Lenape: Ιθαγενής λαός που κατοικούσε στην περιοχή της σημερινής Νέας Υόρκης.
[2] Boricua: Ο ιθαγενής λαός και πολιτισμός του Πουέρτο Ρίκο.