Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Ολόκληρος ο κόσμος ψήφισε κατά του αποκλεισμού της Κούβας, οι ΗΠΑ απείχαν

Πηγή: www.acn.cu/

Aβάνα, Κούβα – Ο κόσμος σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη, απέρριψε για 25η φορά τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό (εμπάργκο) της Κούβας από τις ΗΠΑ, ενώ για πρώτη φορά η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείχε από την ψηφοφορία.

Με την θετική ψήφο 191 χωρών εγκρίθηκε το ψήφισμα με τίτλο “Ανάγκη να μπει τέλος στον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατά της Κούβας”.


Μαζί με τις ΗΠΑ απείχε και το Ισραήλ από την ψηφοφορία, ως απόδειξη της γενικευμένης και μόνιμης απόρριψης του εγκληματικού αυτού μέτρου. Η ψηφοφορία έλαβε χώρα λίγο μετά από την παρουσίαση του ψηφίσματος στην 71η Τακτική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, από τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, σύνοδο κατά την οποία πολλές χώρες εξέφρασαν την ανάγκη να μπει τέλος στον οικονομικό αποκλεισμό.

Η βορειοαμερικάνικη ψήφος συνάδει με την τρέχουσα διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Αβάνας – Ουάσινγκτον που ξεκίνησε στις 17 Δεκέμβρη 2014.

Η στάση αυτή της κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα σε σχέση με τον αποκλεισμό κατά της Κούβας έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την Προεδρική ντιρεκτίβα για την πολιτική απέναντι στην Κούβα, ένα έγγραφο που περιέχει μεν κάποια θετικά στοιχεία αλλά το περιεχόμενό του είναι ουσιαστικά άνευ ουσίας.