Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Γιατί η Βενεζουέλα ανέστειλε το δημοψήφισμα ανάκλησης ενάντια στο Μαδούρο


Η εκλογική αρχή της Βενεζουέλας ανέστειλε το δημοψήφισμα ανάκλησης του πρόεδρου Νικολάς Μαδούρο, επικαλούμενη εντολή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας σχετικά με τους ισχυρισμούς για απάτη εκ μέρους της αντιπολίτευσης της δεξιάς κατά τη διάρκεια της αρχικής συλλογής υπογραφών.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, γνωστό με το ισπανικό αρκτικόλεξο CNE, διευκρινίζει ότι η χρονοβόρα διαδικασία ανάκλησης δεν μπορεί να συνεχιστεί και το επόμενο στάδιο στη διαδικασία του δημοψηφίσματος - η συλλογή των 4.000.000 υπογραφών που θα οδηγήσουν σε ψηφοφορία-ακυρώνεται.

Πολλές πολιτείες έχουν πλέον ακυρώσει τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης αφού η αντιπολίτευση υπέβαλε μια μεγάλη ποσότητα μη έγκυρων υπογραφών.

Από τις 1.957.779 υπογραφές που υποβλήθηκαν κατά την πρώτη φάση, πάνω από το τριάντα τοις εκατό - ή 605.727- είχε παρατυπίες, συμπεριλαμβανομένων και υπογραφών από πάνω από 10.000 αποθανόντες.

Η υποβολή ψευδών υπογραφών είναι ένα σημαντικό αδίκημα και η συνέχιση της διαδικασίας ανάκλησης υπό αυτές τις συνθήκες θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία ολόκληρου του εκλογικού συστήματος της Βενεζουέλας.

Η δεξιά αντιπολίτευση της χώρας ανταποκρίθηκε στην αναστολή της διαδικασίας του δημοψηφίσματος ανάκλησης με έμμεσες εκκλήσεις για στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ωστόσο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ήδη από τον Ιούνιο ότι ο τεράστιος αριθμός των παρατυπιών θα μπορούσε να καταστρέψει τη διαδικασία ανάκλησης.

«Είναι πολύ σοβαρό το γεγονός ότι αυτοί οι πολιτικοί της δεξιάς υπέβαλαν και πάλι στην εκλογική αρχή ένα πακέτο με 600.000 πλαστές, ψεύτικες υπογραφές. Οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος δήλωσαν ότι διενέργησαν έλεγχο και δήλωσαν πως όλες οι υπογραφές που παρουσιάστηκαν ήταν αψεγάδιαστες», υποστήριξε ο πρόεδρος Μαδούρο τον Ιούνιο.

Παρ 'όλα αυτά, η αντιπολίτευση σφυρίζει φάουλ και κάλεσε για διαδηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι το Σύνταγμα έχει παραβιαστεί.

Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι μια αντιπροσωπεία από την εθνοσυνέλευση θα ταξιδέψει στον Οργανισμό των Αμερικανικών Κρατών, ή ΟΑΚ, για να καταγγείλει την αναστολή του δημοψηφίσματος και να απαιτήσει ο ΟΑΚ να εφαρμόσει το Δημοκρατικό Χάρτη εναντίον της χώρας του.

Η αντιπολίτευση προσπαθεί να απεικονίσει τον εαυτό της ως αβοήθητο θύμα που έχει εξαπατηθεί από την σοσιαλιστική κυβέρνηση.

Ωστόσο, η αφήγηση της αντιπολίτευσης βρίσκεται σε αντίθεση με τα πραγματικά γεγονότα.

Η αντιπολίτευση γνώριζε καλά ότι θα υπάρξει εξονυχιστικός έλεγχος σε κάθε στάδιο του δημοψηφίσματος ανάκλησης.

Το MUD, όπως είναι γνωστή η αντιπολίτευση, υπέβαλε την αρχική αίτηση για δημοψήφισμα ανάκλησης στις 2 Μαΐου, πολλούς μήνες μετά αφού πήρε την θέση του στην Εθνοσυνέλευση έχοντας νικήσει στις βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2015.

Η καθυστέρηση αυτή πλέον ευρέως αποδίδεται στην αλαζονεία της δεξιάς ηγεσίας της Εθνικής Συνέλευσης, οι οποίοι ξεθάρρεψαν νομίζοντας ότι η κοινοβουλευτική τους νίκη σήμαινε ότι ήταν και  η κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

Τον Ιανουάριο, η αντιπολίτευση καυχιόταν ότι θα έδιωχνε τον Μαδούρο εντός έξι μηνών και έκανε αρκετές, τελικά αντισυνταγματικές, απόπειρες για την επίτευξη του στόχου αυτού, όπως με το να μειώσει αναδρομικά τη θητεία του Μαδούρο.

Ο Henry Ramos Allup, επικεφαλής της Εθνικής Συνέλευσης, παραδέχθηκε σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο στην εφημερίδα El Tiempo της Κολομβίας ότι το σύνταγμα θέτει ψηλά τον πήχη για να διεξάγει την ανάκληση.
«Η ίδια (η ανάκληση) είναι δυσκίνητη. Αρκεί κανείς να διαβάσει το Σύνταγμα για να το διαπιστώσει. Πρόκειται για μια απατηλή πρόταση που φαίνεται πολύ ωραία, αλλά όταν ξεκινήσεις να βλέπεις τις λεπτομέρειες, θα δεις ότι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί», δήλωσε ο Ramos Allup.

Μόνο μετά την εξάντληση άλλων προσπαθειών, η αντιπολίτευση επιτέλους διευθέτησε τις διαφορές της και αποφάσισε την έναρξη ενός δημοψηφίσματος ανάκλησης.

Η καθυστέρηση αυτή αποδείχθηκε δαπανηρή για την αντιπολίτευση, αφού σήμαινε ότι ήταν σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία ανάκληση φέτος.

Αυτό είναι σημαντικό, επειδή σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας, αν ο Μαδούρο βρίσκεται στην εξουσία στην τέταρτη επέτειο της τετραετούς θητείας του-10 Ιανουαρίου, 2017, ο  αντιπρόεδρος του θα εκτίσει το υπόλοιπο της πενταετούς θητείας του σε περίπτωση που οι ψηφοφόροι τον ανακαλέσουν.

Αυτό ήταν ένα γεγονός το οποίο η αντιπολίτευση γνώριζε πολύ καλά, δεδομένου ότι η ανάκληση που ξεκίνησαν κατά του Ούγκο Τσάβες το 2004, διήρκησε σχεδόν περίπου οκτώ μήνες.

Αν η διαδικασία είχε ξεκινήσει από την αντιπολίτευση  τον Ιανουάριο του 2016, θα εξασφάλιζε πιθανότατα ότι η ψηφοφορία ανάκλησης θα πραγματοποιούταν το 2016.

Κατά την εξέταση της ψηφοφορίας ανάκλησης του προέδρου το 2004, ένα διάστημα οκτώ μηνών μεσολάβησε από τη στιγμή που η αντιπολίτευση υπέβαλλε τις υπογραφές στο τέλος του Νοεμβρίου του 2003 μέχρι την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Αυγούστου του 2004. Ο Τσάβες τελικά παρέμεινε στην εξουσία αφού η ανάκληση απορρίφθηκε και με μεγάλη απόκλιση.

Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα χρονοδιαγράμματα ήταν σφιχτά, η αντιπολίτευση έσπευσε τότε να συλλέξει υπογραφές κατά την πρώτη φάση.

Αυτή η βιασύνη πιστεύεται ότι είναι εν μέρει υπεύθυνη για τον υψηλό αριθμό ψεύτικων υπογραφών και είναι η ίδια που τώρα οδήγησε στην αναστολή της όλης διαδικασίας.

Τελικά, η αδυναμία να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις της διαδικασίας ανάκλησης είναι μια αποτυχία που βρίσκεται στους ώμους της αντιπολίτευσης της δεξιάς.