Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Ο Αρεάσα διαβεβαιώνει ότι η ALBA-TCP είναι πλήρως επανενεργοποιημένη

Πηγή : Cubadebate

Ο εκτελεστικός γραμματέας της ALBA-TCP, Χόρχε Αρεάσα, διαβεβαίωσε αυτή την Κυριακή ότι το μπλοκ ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής βρίσκεται σε πλήρη αφύπνιση και επαναδραστηριοποίηση.
"Έχουμε ένα σχέδιο, τη Στρατηγική Ατζέντα 2030 - που εγκρίθηκε στην 23η Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου στο Καράκας - και μια Εμπορική Συμφωνία των Λαών, η οποία σέβεται το δυναμικό και τα προϊόντα κάθε χώρας"
, δήλωσε.

Όσον αφορά την ατζέντα της ALBA-TCP, ο Aρεάσα τόνισε ότι περιλαμβάνει την ενίσχυση και τη συμπλήρωση των οικονομιών των 10 χωρών μελών, καθώς και τη συνεκτίμηση των αναπτυξιακών οριζόντων στον πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, επικοινωνιακό και πολιτιστικό τομέα.

Ανακοίνωσε ότι ο περιφερειακός μηχανισμός μελετά την επανενεργοποίηση του Sucre, του νομίσματος του μπλοκ, καθώς και τη δημιουργία ενός οργανισμού συνεργασίας για την προσέλκυση πόρων από άλλες πηγές ή διεθνείς οργανισμούς.

"Η ALBA-TCP αντιστάθηκε και βρισκόμαστε σε μια στιγμή πλήρους επαναδραστηριοποίησης", σημείωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή Diálogo Internacional του ραδιοφώνου της Αργεντινής, σύμφωνα με την πηγή.

Ο Areñasa υπενθύμισε τα λαμπρά χρόνια του μπλοκ (2004-2012), μια περίοδο κατά την οποία, όπως είπε, "οι οικονομίες μας ήταν πολύ ισχυρές".

Είπε ότι ο (βορειοαμερικανικός) ιμπεριαλισμός αποφάσισε να χτυπήσει τον μηχανισμό ολοκλήρωσης, χώρα προς χώρα, τόσο τη Βενεζουέλα όσο και την Κούβα, ενώ η Ονδούρα αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω του πραξικοπήματος.

"Εμείς όμως παραμείναμε παρόντες με μεγάλη αξιοπρέπεια και αντέξαμε τα χειρότερα χρόνια του αποκλεισμού", τόνισε.

Τόνισε ότι η ALBA-TCP συνθέτει το σχέδιο της μπολιβαριανής ενότητας, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ την ολοκλήρωση.
Ο εκτελεστικός γραμματέας του μπλοκ, το οποίο προέκυψε στις 14 Δεκεμβρίου 2004 υπό την καθοδήγηση των κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο (1926-2016) και Ούγκο Τσάβες (1954-2013), δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι η μόνη παρούσα φωνή περιφερειακής διασύνδεσης.

Ανέφερε επίσης ότι οι κυβερνήσεις της Συμμαχίας δεν έπαψαν ποτέ να είναι σε επαφή και όταν συμβαίνει κάτι στον κόσμο "η ALBA είναι αυτή που μιλάει".

Ο διπλωμάτης διαβεβαίωσε ότι ως μηχανισμός ολοκλήρωσης είναι "ανοιχτός πολύ πέρα από την τυπικότητα των παραδοσιακών μηχανισμών ολοκλήρωσης".

Δεν είμαστε μόνο οι 10 χώρες που απαρτίζουν το μπλοκ, αλλά και τα κοινωνικά κινήματα από όλο τον κόσμο, σημείωσε.

(Με πληροφορίες από την Prensa Latina)

 

 

      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram