Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα: Η αριστερά για να νικήσει την ακροδεξιά πρέπει να είναι ριζοσπαστική

Πηγή:  venezuela-news.com

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βολιβίας Άλβάρο Γκαρσία Λινέρα δήλωσε ότι η αριστερά για να νικήσει την ακροδεξιά στη Λατινική Αμερική πρέπει να είναι ριζοσπαστική.

Σε δηλώσεις του στο περιοδικό Jacobin, ο Λινέρα επεσήμανε ότι η Αριστερά πρέπει να ανταποκριθεί στις βαθιές απαιτήσεις της κοινωνίας, οι οποίες περιλαμβάνουν τη φτώχεια, την ανισότητα, την επισφάλεια και την ανασφάλεια. Αυτό συνεπάγεται την προώθηση
βαθιών μεταρρυθμίσεων σχετικά με την ιδιοκτησία, τη φορολογία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη διανομή του πλούτου και την ανάκτηση των κοινών πόρων υπέρ της κοινωνίας. 

Μόνο με αυτόν τον τρόπο, ξεκινώντας από την επίλυση των πιο βασικών οικονομικών αιτημάτων της κοινωνίας και προχωρώντας προς τον πραγματικό εκδημοκρατισμό, θα είναι δυνατόν να περιοριστεί η ακροδεξιά πίσω στις τρύπες της",  ", δήλωσε ο Λινέρα.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βολιβίας επεσήμανε επίσης ότι η Αριστερά πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την "οριακή περίοδο" ή το μεσοδιάστημα που περνά η Λατινική Αμερική στο πλαίσιο της παγκόσμιας κρίσης. Για τον ίδιο, σε αυτή την περίοδο, η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την αστάθεια για να κερδίσει έδαφος, αλλά και η αριστερά έχει την ευκαιρία να ανανεωθεί και να ενισχυθεί.

Η Αριστερά πρέπει να είναι ριζοσπαστική για να λύσει τα προβλήματα της κοινωνίας

Ο Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα υποστήριξε ότι η αριστερά πρέπει να είναι ριζοσπαστική για να νικήσει την ακροδεξιά. Κατά τη γνώμη του, μόνο έτσι θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα της κοινωνίας που τροφοδοτούν την άνοδο αυτών των δυνάμεων.

"Η Αριστερά δεν μπορεί να αρκεστεί στο να είναι μια μετριοπαθής ή ρεφορμιστική εναλλακτική στον νεοφιλελευθερισμό. Οι άνθρωποι δεν βγαίνουν στους δρόμους για να ψηφίσουν την αριστερά ως μια πιο ανθρώπινη εκδοχή του καπιταλισμού", είπε.

Κατά τον ίδιο τρόπο, πρόσθεσε,  "Η Αριστερά πρέπει να είναι ριζοσπαστική στις μεταρρυθμίσεις της για να λύσει τα προβλήματα της φτώχειας, της ανισότητας, της επισφάλειας και της ανασφάλειας. Μόνο έτσι θα μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού και να νικήσει την ακροδεξιά".

 Εκδημοκρατισμός της κοινωνίας

Ο Γκαρσία Λινέρα υποστήριξε επίσης ότι η Αριστερά πρέπει να προχωρήσει στον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας προκειμένου να νικήσει την ακροδεξιά.

"Η ακροδεξιά είναι μια αντίδραση στην έλλειψη δημοκρατίας και στην ανισότητα. Γι' αυτό η Αριστερά πρέπει να προχωρήσει στον εκδημοκρατισμό των αποφάσεων, στη διανομή του πλούτου και στην ανάκτηση των κοινών πόρων", είπε.

"Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω", πρόσθεσε.

 Προοδευτικό κύμα

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βολιβίας υπογράμμισε επίσης το "προοδευτικό κύμα" που βίωσε η Λατινική Αμερική, αλλά που δεν μπόρεσε να παγιωθεί, εκτιμά όμως ότι θα συνεχιστεί για άλλα 10-15 χρόνια.

"Γίνεται κανείς μάρτυρας προοδευτικών κυμάτων, της εξάντλησής τους, συντηρητικών αντιμεταρρυθμίσεων που επίσης αποτυγχάνουν και ενός νέου προοδευτικού κύματος... Και κάθε αντιμεταρρύθμιση και κάθε προοδευτικό κύμα είναι διαφορετικό από το άλλο. Ο Μίλεϊ είναι διαφορετικός από τον Μάκρι, παρόλο που είναι μέρος του. Ο Αλμπέρτο Φερνάντες, ο Γκουστάβο Πέτρο και ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είναι διαφορετικοί από τους αναφερόμενους του πρώτου κύματος, αν και παίρνουν μέρος της κληρονομιάς τους".

 

Αυτό το άρθρο του Γκαρσία Λινέρα πρέπει να αποτελέσει κείμενο ανάλυσης του "Ιστορικού Συμφώνου" και των προοδευτικών δυνάμεων. Περισσότερη δημιουργία πλούτου, πιο δίκαιη κατανομή, περισσότερη δημοκρατία, περισσότερο παραγωγικό εισόδημα που παράγεται στη λαϊκή οικονομία.

Gustavo Petro

 

 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉   https://t.me/prensarebeldegr
 

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De