Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024

Ο Πούτιν επιβεβαιώνει την ένταξη πέντε νέων χωρών στην ομάδα BRICS

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Ο οργανισμός, ο οποίος αρχικά περιελάμβανε τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, περιλαμβάνει τώρα επίσης την Αίγυπτο, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία  και την Αιθιοπία. 

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους, Βλαντίμιρ Πούτιν, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η ομάδα των Brics έχει πλέον πέντε νέα πλήρη μέλη, με αποτέλεσμα να είναι συνολικά 10. Η ανακοίνωση αυτή είναι μία από τις πρώτες ενέργειες του Ρώσου προέδρου ως προσωρινού προέδρου του διεθνούς οργανισμού.

Ο οργανισμός, ο οποίος αρχικά περιελάμβανε τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, περιλαμβάνει τώρα επίσης την Αίγυπτο, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία  και την Αιθιοπία και  "αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη του αυξανόμενου κύρους της ένωσης και του ρόλου της στις παγκόσμιες υποθέσεις", αναφέρει το Κρεμλίνο.

"Οι Brics προσελκύουν όλο και περισσότερους υποστηρικτές και χώρες  που μοιράζονται τις βασικές αρχές της ένωσης.  που μοιράζονται τις αρχές που διέπουν τις δραστηριότητές της", δήλωσε ο Πούτιν, τονίζοντας ότι το σύνθημα της ρωσικής προεδρίας της ομάδας το 2024 είναι: "Ενίσχυση της πολυμέρειας για δίκαιη παγκόσμια ανάπτυξη και ασφάλεια".

Δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του θα ληφθούν "όλα τα δυνατά μέτρα" ώστε, "διατηρώντας τις παραδόσεις και καθοδηγούμενοι από την εμπειρία που έχει συσσωρεύσει η εταιρική σχέση τα προηγούμενα χρόνια, να συμβάλουμε στην αρμονική ένταξη νέων συμμετεχόντων σε όλες τις μορφές των δραστηριοτήτων της".

Ενόψει των προθέσεων άλλων χωρών να ενταχθούν στην ομάδα, ο Πούτιν σημείωσε ότι θα συνεργαστούν με τις χώρες αυτές στην "κατηγορία των κρατών-εταίρων".

Πρόκειται για μια προσπάθεια "προώθησης του πλήρους φάσματος της εταιρικής συνεργασίας των Brics σε τρεις βασικούς τομείς: πολιτική και ασφάλεια, οικονομία και χρηματοοικονομικά και πολιτιστικές και ανθρωπιστικές επαφές", πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, οι προτεραιότητες "περιλαμβάνουν την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης, της υψηλής τεχνολογίας, της υγείας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των ανταλλαγών νέων και της κοινωνίας των πολιτών".

 

 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉   https://t.me/prensarebeldegr
 

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram Des