Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Bορειοαμερικανοί βουλευτές ζητούν από τον Μπάιντεν να βγάλει την Κούβα από τη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία ~ (+video)

 Πηγή:    https://www.prensa-latina.cu/2024/01/02/congresistas-de-eeuu-piden-a-biden-sacar-a-cuba-de-lista-terrorista

 Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ  επέκριναν τη συμπερίληψη της Κούβας από τον Τραμπ στον αυθαίρετο και μονομερή κατάλογο των Κρατών Χορηγών της Τρομοκρατίας (SSOT) και κάλεσαν τον Μπάιντεν να την ανακαλέσει, αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη σε  εφημερίδα που εξειδικεύεται σε νομοθετικά και πολιτικά θέματα.  

"Ήταν μια εκδικητική ενέργεια που έγινε από την κυβέρνηση Τραμπ τον Ιανουάριο του 2021, όταν εγκατέλειψε το αξίωμά του, και αυτή  η πολιτική θα έπρεπε να έχει αλλάξει μέχρι τώρα", έγραψαν οι Δημοκρατικοί αντιπρόσωποι Τζιμ Μακ Γκόβερν και Αγιάνα Πρέσλεϊ σε επιστολή τους τον Δεκέμβριο, η οποία δεν είχε δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

"Στην πραγματικότητα, η Κούβα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνάψει διμερή συμφωνία συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας", τονίζουν οι δύο βουλευτές στην επιστολή, την οποία υπογράφουν επίσης οι γερουσιαστές Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Έντ Μάρκει και οι Αντιπρόσωποι  Σέθ Μόλτον, Λότι Τραχαν και Στέφεν Λίντς.

Οι Δημοκρατικοί επέμειναν επίσης στις ανεκπλήρωτες προεκλογικές υποσχέσεις του Μπάιντεν για την αναθεώρηση ορισμένων από τα εξαναγκαστικά μέτρα που υιοθέτησε ο Τραμπ (2017-2021) κατά της Κούβας.

"Ως υποψήφιος πρόεδρος, υποσχεθήκατε να ασχοληθείτε με μια νέα δέσμευση με την Κούβα και να επιστρέψετε στην πολιτική που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα-Μπάιντεν και σας υποστηρίζουμε σε αυτή τη δέσμευση", υπενθύμισαν στον σημερινό κάτοχο του Οβάλ Γραφείου.

Ο Τραμπ συμπεριέλαβε τη χώρα της Καραϊβικής στον εν λόγω κατάλογο κατά την τελευταία εβδομάδα της θητείας του και αυτό επέβαλε σοβαρούς περιορισμούς στην πρόσβαση του νησιού στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, περιορίζοντας τη δυνατότητά του να κάνει επιχειρήσεις με άλλες χώρες και οντότητες, οι οποίες αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ των συναλλαγών με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Κούβα, προστίθεται στο άρθρο.

"Αν και υπάρχουν πολλαπλοί λόγοι για την οικονομική κρίση στην Κούβα, αναμφίβολα ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει είναι οι περιορισμοί και οι κυρώσεις που αντιμετωπίζουν τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλες οντότητες επειδή η Κούβα βρίσκεται στη λίστα SSOT", προειδοποίησαν οι βουλευτές στην επιστολή τους.

Ο Ομπάμα (2009-2017) αφαίρεσε την Κούβα από τον κατάλογο το 2015, αφού παραδέχθηκε ότι η χώρα της Καραϊβικής δεν είναι χορηγός τρομοκρατικών ενεργειών.

"Αναγνωρίζουμε ότι πολλά έχουν αλλάξει στην Κούβα και τις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2018, αλλά δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της προεδρίας σας, ο συντριπτικός αριθμός των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τον προκάτοχό σας, συμπεριλαμβανομένης της επαναφοράς της Κούβας στον κατάλογο SSOT, εξακολουθούν να ισχύουν", σημείωσαν.

Οι βουλευτές έκαναν λόγο για έναν "ύποπτο λόγο από την κυβέρνηση Τραμπ" για την επαναφορά της Κούβας στην εν λόγω λίστα.

Υπενθύμισαν ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κολομβιανός πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο απηύθυνε προσωπικά έκκληση να αφαιρεθεί η Κούβα από τον αυτή τη λίστα  και τόνισε τον ρόλο του κράτους της Καραϊβικής στη διευκόλυνση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη χώρα του.

Οι Δημοκρατικοί ανέφεραν επίσης στην επιστολή τους ότι ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ κάλεσε τις ΗΠΑ να αφαιρέσουν την Κούβα από τη λίστα στις πρόσφατες διμερείς συνομιλίες για τη μετανάστευση με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

"Οι συνεχείς δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι τομείς της κουβανικής κοινωνίας είναι η κινητήριος δύναμη για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες", τόνισαν.

Ως εκ τούτου, κατέληξαν, είναι ενάντια στα άμεσα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσουν τους συλλογικούς οικονομικούς περιορισμούς που προκύπτουν από την παραμονή της Κούβας στον κατάλογο SSOT.



 

 🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉   https://t.me/prensarebeldegr
 

👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram De