Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Αργεντινή, ισχυρή απάντηση στις προσπάθειες καταστολής Μπούρλιτς και Μιλέι ~ (fotos + videos)

Πηγή:  Resumen Latinoamericano

Ξεπερνώντας μια μακρά σειρά προκλήσεων, απειλών και μια τεράστια κατασταλτική πολιορκία, η κινητοποίηση που προκάλεσαν οι κοινωνικές, συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έφτασε στην "Plaza de Mayo", όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση 22 χρόνια μετά το "Argentinazo" και διαβάστηκε έγγραφο κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης και για την υπεράσπιση του δικαιώματος διαδήλωσης.

Η κινητοποίηση αυτή εκλήφθηκε από την κυβέρνηση ως δοκιμασία ισχύος για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου (καταστολής) της Πατρίσια Μπούρλιτς (υπουργός Δημόσιας Τάξης του Μιλέι) , κατά των διαδηλώσεων , στρατιωτικοποιώντας τους αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στην πόλη και το κέντρο της πόλης με μια πρωτοφανή ανάπτυξη στρατευμάτων από τη χωροφυλακή και την ομοσπονδιακή αστυνομία, σε σημείο που ο υπουργός ασφαλείας του Μπουένος Άιρες Ντίεγο Κράβετς διαχώρισε τη θέση του σε δημόσια δήλωση από όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Το σκηνικό θύμιζε τη στρατιωτική δικτατορία, με το προσωπικό της αστυνομίας να επιβιβάζεται σε λεωφορεία για να φωτογραφίζει τους επιβάτες, να καταλαμβάνει λεωφορεία που μετέφεραν διαδηλωτές, να βάζει τα τρένα και τους σταθμούς να παίζουν ένα ηχητικό μήνυμα με ουδέτερη φωνή που προειδοποιούσε ότι "αν πάτε στην πορεία και αποκλείσετε δρόμους, θα πληρώσετε" και στη συνέχεια μια πληθώρα διαφημιστικών πινακίδων με την ίδια φράση.

Ωστόσο, το τσίρκο της Μπούλριτς κατέρρευσε από τη δύναμη των χιλιάδων διαδηλωτών που διέλυσαν με τον όγκο τους τον αστυνομικό κλοιό, ανεμίζοντας τα πανό τους και φώναζαν το σύνθημα“Ahora el protocolo se lo meten en el culo” (Τώρα βαλτε το πρωτόκολλο στον κώλο σας", αναφερόμενοι στα κατασταλτικά μέτρα που δρομολόγησε η Μπούλριτς.

Η ίδια η κυβέρνηση έδωσε πολιτικό κεντρικό ρόλο σε αυτήν την κινητοποίηση, με τον ίδιο τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Χαβιέρ Μιλέι να παρακολουθεί την εξέλιξη των γεγονότων από το αρχηγείο της αστυνομίας, μαζί με την Μπούρλιτς και την υπουργό Ανθρώπινου Κεφαλαίου, Σάντρα Πετοβέγιο. Η πραγματοποίηση της κινητοποίησης και του συλλαλητηρίου μπροστά από την "Casa Rosada" (Προεδρικό Μέγαρο") αποτελεί θρίαμβο για τις λαϊκές οργανώσεις, για τις οποίες μάλιστα το σημείο συνάντησης άλλαξε ώρες πριν για να εξασφαλιστεί η ομαλή εξέλιξη της διαδήλωσης.

Το κάλεσμα της κινητοποίησης καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση του Χαβιέρ Μιλέι  εξαπέλυσε "μια κήρυξη πολέμου κατά των εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού" και επισημαίνει ότι "ο Mιλέι επαναχρησιμοποιεί τον πληθωρισμό ως μηχανισμό προσαρμογής για να χτυπήσει μισθούς και συντάξεις, βαθαίνοντας βάναυσα τα επίπεδα πληθωρισμού και φτώχειας που άφησε η κυβέρνηση  Φερνάνες και Μάσα. Σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο της Μπούλριτς κατά τψν διαδηλώσεων, δηλώνει ότι είναι "παράνομο, πρόκειται μια απόπειρα επίθεσης σε ένα στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα" και ότι αυτό συμβαίνει επειδή "γνωρίζουν ότι ο λαός της Αργεντινής δεν θα μείνει άπραγος μπροστά σε αυτή την προσαρμογή".

Τέλος, η  πλατεία "Plaza de Mayo", τέλος, γέμισε όπως στις καλύτερες στιγμές της ιστορίας της με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που, πανηγυρίζοντας που λύγισαν το χέρι του Μιλέι, της Μπούλριτς και της κάστας τους, φώναζαν με όλη τους τη δύναμη "Ενότητα, των εργατών, και όποιος δεν του αρέσει, γαμιέται, γαμιέται", και ένα άλλο από τα συνθήματα που θα ακούγονται όλο και περισσότερο: “Milei basura, vos sos la dictadura”" (Μιλέι σκουπίδι, είστε η δικτατορία). 

Βίντεο: Οι διαδηλωτές διασπούν τον αστυνομικό κλοιό και, προς ντροπή της Μπούλριτς, δεν διαδηλώνουν στο πεζοδρόμιο, όπως είχε διατάξει, αλλά στο δρόμο, όπως θα έπρεπε.


 

 



 

🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉   https://t.me/prensarebeldegr

 
👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram Desktop