Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Η Βενεζουέλα και η Γουιάνα εκφράζουν την προθυμία τους να συνεχίσουν τον διάλογο για το Εσεκίμπο

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Προβλέπεται ότι, μέσω κοινής επιτροπής, η Βενεζουέλα και η Γουιάνα θα διατηρούν μόνιμη επικοινωνία.

Οι πρόεδροι της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, και της Γουιάνας, Μοχάμεντ Ιρφάαν Άλι, ολοκλήρωσαν την Πέμπτη την πρώτη συνάντηση για την αντιμετώπιση της εδαφικής διαμάχης για την Eσεκίμπα της Γουιάνας, εκφράζοντας τη βούλησή τους να συνεχίσουν τον διάλογο.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνες, Κινγκστάουν, υπό την αιγίδα της Κοινότητας της Καραϊβικής (Caricom) και της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC).

Στο τέλος της συνάντησης, ο πρωθυπουργός του Αγίου Βικέντιου και προσωρινός πρόεδρος της Celac, Ράλπφ Γκονσάλβες, και ο πρωθυπουργός της Δομίνικας και νυν πρόεδρος της Caricom, Ρούσβελτ Σκέριτ, μαζί με άλλες αρχές, παρουσίασαν την κοινή δήλωση της συνάντησης.

Μεταξύ των σημείων της δήλωσης, που ανέγνωσε ο Γκονσάλβες, η Βενεζουέλα και η Γουιάνα συμφώνησαν ότι "άμεσα ή έμμεσα, δεν θα απειλήσουν ή θα χρησιμοποιήσουν βία η μία εναντίον της άλλης υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκύπτουν από οποιαδήποτε υφιστάμενη διαφορά μεταξύ των δύο κρατών".


 Σέ δέυτερο επίπεδο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ των δύο κρατών "θα επιλύεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας της Γενεύης της 17ης Φεβρουαρίου 1966".

"Σημείωσαν τη διαβεβαίωση της Γουιάνας ότι δεσμεύεται να ακολουθήσει τη διαδικασία και τις διαδικασίες του Διεθνούς Δικαστηρίου για την επίλυση της συνοριακής διαφοράς. Σημείωσαν τη διαβεβαίωση της Βενεζουέλας ότι δεν συναινεί και δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δικαστήριο και τη δικαιοδοσία του επί της συνοριακής διαφοράς", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε επόμενο σημείο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο για οποιαδήποτε άλλα εκκρεμή ζητήματα αμοιβαίας σημασίας για τις δύο χώρες.

Συμφώνησαν επίσης ότι και τα δύο κράτη θα απέχουν, με λόγια ή πράξεις, από την κλιμάκωση οποιασδήποτε σύγκρουσης ή διαφωνίας που προκύπτει από οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ τους. "Τα δύο κράτη θα συνεργαστούν για να αποφύγουν επί τόπου περιστατικά που οδηγούν σε εντάσεις μεταξύ τους. Σε περίπτωση ενός τέτοιου περιστατικού, τα δύο κράτη θα επικοινωνούν αμέσως μεταξύ τους, με την Κοινότητα της Καραϊβικής (Caricom), την Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) και τον Πρόεδρο της Βραζιλίας για να το περιορίσουν, να το αντιστρέψουν και να αποτρέψουν την επανάληψή του", είναι το έκτο σημείο. 

"Συμφώνησαν να συστήσουν άμεσα μια κοινή επιτροπή των υπουργών Εξωτερικών και Τεχνικών των δύο κρατών για την αντιμετώπιση των αμοιβαία συμφωνηθέντων θεμάτων. Μια επικαιροποίηση αυτής της κοινής επιτροπής θα παρουσιαστεί στους προέδρους της Γουιάνας και της Βενεζουέλας εντός τριών μηνών", αναφέρεται στο κείμενο ως έβδομο σημείο των 11.

Εκτός από τους Γκονσάλβες και Σκέριτ, στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι πρωθυπουργοί Ντίκον Μίτσελ (Γρενάδα), Φίλιπ Ζόζεφ Πιέρε  (Σάντα Λουσία),  Μία Αμόρ Μότλευ (Μπαρμπάντος), Φιλιπ Έντουαρντ Ντάβις  (Μπαχάμες) και Κέιτθ Ρόουλευ (Τρινιντάντ και Τομπάγκο), καθώς και παρατηρητές από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ).



Η Βενεζουέλα προσήλθε στη συνάντηση με πρόταση για την επίλυση της διαφοράς μέσω πολιτικού διαλόγου, σύμφωνα με τη συμφωνία της Γενεύης του 1966, και για την εξεύρεση λύσης με βάση μια δίκαιη προοπτική, μια πρακτική ατζέντα, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την υπεράσπιση της αρχής της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως ζώνης ειρήνης.

Μια εποικοδομητική ημέρα

Κατά την άφιξή του στη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος χαρακτήρισε την ημέρα "γόνιμη" και σημαντική για το νοτιοαμερικανικό έθνος, ευχαριστώντας τους πρωθυπουργούς που ήταν παρόντες στη συνάντηση, καθώς και τους εκπροσώπους της Βραζιλίας, της Ονδούρας και της Κολομβίας.

"Επιστρέφουμε από μια πολύ σημαντική ημέρα για τη χώρα μας (...) Μια γόνιμη, έντονη, ενίοτε τεταμένη ημέρα, όπου όμως μπορέσαμε να πούμε την αλήθεια. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Συνεταιριστικής Δημοκρατίας της Γουιάνας, Μοχάμεντ Ιρφάν Αλί, για την ειλικρίνειά του και για την προθυμία του να συμμετάσχει σε έναν ευρύ διάλογο για όλα τα θέματα που μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα", δήλωσε.

Ο επικεφαλής του κράτους τόνισε ότι αξίζει να υπερασπιστούμε την αλήθεια για τη Βενεζουέλα και να επιδιώξουμε, "με τη μπολιβαριανή διπλωματία της ειρήνης, τον δρόμο του διαλόγου, της κατανόησης, να διοχετεύσουμε αυτή την ιστορική διαμάχη εκεί που πρέπει, στον δρόμο του διαλόγου".




Μιλώντας για την κοινή δήλωση, είπε ότι "ήταν μια νίκη του διαλόγου, της διπλωματίας και της ειρήνης. Ήταν μια νίκη για τους ανθρώπους μας που αγαπούν την ειρήνη, που πιστεύουν στην αλήθεια και που είναι πάντα έτοιμοι να την υπερασπιστούν".

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος της Γουιάνας ευχαρίστησε τα Ηνωμένα Έθνη, τη Celac και την Caricom, επανέλαβε τη θέση του ότι η διαφορά πρέπει να επιλυθεί από το Διεθνές Δικαστήριο και διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία τόσο του διαλόγου όσο και της επικοινωνίας θα συνεχιστεί, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του για ειρήνη στην περιοχή.

Υποστήριξη του διαλόγου

Ο πρόεδρος της Κούβας,  Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, δήλωσε μέσω του λογαριασμού του στο κοινωνικό δίκτυο X (πρώην Twitter) ότι χαιρετίζει τις συνομιλίες μεταξύ των ομολόγων του από τη Βενεζουέλα και τη Γουιάνα.

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ονδούρας, Ενρίκε Ρέινα, πρόσθεσε επίσης τη φωνή του στα μηνύματα υπέρ αυτού του άμεσου διμερούς διαλόγου.


"Με πλήρη σεβασμό στις κυρίαρχες αποφάσεις των κρατών και τον διάλογο ως την πρωταρχική πηγή ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων, χαιρετίζω αδελφικά τις συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Γουιάνας και της Βενεζουέλας", ανέφερε ο Ρέινα στον λογαριασμό του στο X.

 

🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉   https://t.me/prensarebeldegr

 
👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram Desktop