Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Παρέμβαση Ευρωβουλευτών στο Διεθνές Δικαστήριο ενάντια στον αποκλεισμό κατά της Κούβας

 Πηγή: https://www.siempreconcuba.org

Ευρωβουλευτές της Ομάδας The Left που υποστήριξαν την πρωτοβουλία του στησίματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενός Διεθνούς Δικαστηρίου ενάντια στον αποκλεισμό των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κούβα, κατήγγειλαν σήμερα, πρώτη μέρα των εργασιών του Δικαστηρίου, την πολιτική γενοκτονίας που εφαρμόζεται ανεπιτυχώς για να γονατίσει το νησί που αντιστέκεται στις βάρβαρες πιέσεις.

Οι πρώτες παρεμβάσεις έγιναν από: τον Ισπανό Μανού Πινέδα, την Σάντρα Περέιρα (Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας), Κλέρ Ντέιλι (Ανεξάρτητοι Ιρλανδίας), και την Λέιλα Χαίμπι (Ανυπότακτη Γαλλία), επιφορτισμένοι να προσεγγίσουν τις επιπτώσεις των μονομερών εξαναγκαστικών μέτρων, τον εξωεδαφικό τους χαρακτήρα και τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά.

Απευθύνθηκε επίσης στο ακροατήριο ο Ομέρο Ακόστα Άλβαρες, γραμματέας της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας της Κούβας, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημερινή κατάσταση στην Κούβα και τις συγκεκριμένες συνέπειες του αποκλεισμού στον πληθυσμό και την οικονομία της χώρας.

Κατήγγειλε ότι πίσω από αυτήν την βορειοαμερικανική πολιτική βρίσκονται οι βλαβερές επιπτώσεις που προκαλούνται στην καθημερινή ζωή του κουβανικού λαού σε όλους τους τομείς της παραγωγής και των υπηρεσιών, στα τρόφιμα, τα φάρμακα, τις μεταφορές...

Το να αντιταχθούμε στον αποκλεισμό είναι πάνω από ιδεολογίες και συνηγορεί υπέρ της παγκόσμιας δικαιοσύνης και ηθικής, διαβεβαίωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ όχι μόνο αγνοούν όλο τον κόσμο, αλλά αντίθετα έχουν σκληρύνει τα μέτρα του οικονομικού κλοιού, τόσο πριν όσο και μετά την πανδημία, με τον ευτελή σκοπό να στερήσουν τον κουβανικό λαό από τους απαραίτητους πόρους.

Στη συνέχεια, από το ακρατήριο, ευρωβουλευτές διαφόρων πολιτικών ομάδων και προσωπικότητες κατήγγειλαν τον αποκλεισμό των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κούβα που παρατείνεται πάνω από 60 χρόνια με απάνθρωπες συνέπειες.

Η πρώτη πρωινή συνεδρίαση της Πέμπτης ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Η σταγόνα», των Γιαίμι Ραβέλο και Ιρίνα Πούπο και παραγωγής του Resumen Latinoamericano, το οποίο διηγείται το τι έχει υποφέρει μια κουβανική οικογένεια με ένα άρρωστο κοριτσάκι, όπου χρειάζονται συγκεκριμένα φάρμακα και στα οποία δεν έχουν πρόσβαση, λόγω του αποκλεισμού.

Το απόγευμα θα παρουσιαστούν προφορικές και γραπτές αγορεύσεις, καθώς και επιχειρηματολογία που δικαιολογούν πολιτικά και επιστημονικά και στηρίζουν την καταγγελία. Οι εργασίες της ημέρας θα ολοκληρωθούν με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την Κούβα, στο Πολιτιστικό συγκρότητα Λούμεν.

Την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, δεύτερη και τελευταία μέρα των εργασιών, προβλέπεται παρέμβαση του Φερνάντο Γκονσάλες Γιορτ, προέδρου του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP) και η ανακοίνωση της ετυμηγορίας και των συμπερασμάτων της διαδικασίας, στην οποία έχουν παρέμβει καταξιωμένοι δικαστές και εισαγγελείς από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς και ειδικοί, αλλά και μάρτυρες στην όλη ακροαματική διαδικασία.


🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉 https://t.me/prensarebeldeg

 
👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram Desktop