Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γουατεμάλας καταγγέλλει επίθεση κατά της δημοκρατίας

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η ικανότητά τους να κατασκευάζουν υποθέσεις δεν έχει όρια", δήλωσε ο Mπερνάντο Αρέβαλο , συνοδευόμενος από τους υποστηρικτές του.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γουατεμάλας, Μπερνάρντο Αρέβαλο, κατήγγειλε την Πέμπτη μια "επίθεση κατά της δημοκρατίας" στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, μετά την ανακοίνωση  της Γενικής Εισαγγελίας ότι θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να του αφαιρεθεί η ασυλία. 
 
Ο Μπερνάντο Αρέβαλο επιβεβαίωσε ότι οι ενέργειες της Εισαγγελίας δείχνουν ότι η επίθεση κατά της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου εξακολουθεί να είναι παρούσα στη χώρα.

"Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η ικανότητά τους να κατασκευάζουν υποθέσεις δεν έχει όρια", δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος, συνοδευόμενος από τους υποστηρικτές του έξω από τα δικαστήρια της χώρας.




Η Γενική Εισαγγελία της Γουατεμάλας ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει να παραπέμψει τον εκλεγμένο πρόεδρο σε δίκη για την κατάληψη του Πανεπιστημίου του Σαν Κάρλος το 2022.

Ο εισαγγελέας Σαούλ Σάντσες δήλωσε ότι θα παρουσιάσει την προκαταρκτική διαδικασία κατά των Μπερνάντο Αρέβαλο  και Καρίμ Ερέρα, προκειμένου να τους αφαιρέσει την ασυλία που τους παρέχει η  ιδιότητά τους ως εκλεγμένοι και να τους παραπέμψει σε δίκη για μια υποτιθέμενη υπόθεση ζημιάς στα περιουσιακά στοιχεία του κρατικού πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο εκλεγμένος πρόεδρος θα μπορούσε να έχει διαπράξει τα εγκλήματα του  σφετερισμού,  της καταπάτησης πολιτιστικών αγαθών 
και της σύσταση συμμορίας.



Για την υπόθεση αυτή συνελήφθη η πρώην υποψήφια βουλευτής του κόμματος Semilla, Μαρσέλα Μπλάνκο Marcela Blanco, και εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για άλλα 25 άτομα, μεταξύ των οποίων πρώην αξιωματούχοι, πολιτικοί ηγέτες, φοιτητές και εκπαιδευτικοί.

Η απόφαση σχετικά με την ασυλία του Μπερνάρντο Αρέβαλο και του Καρίμ Ερέρα βρίσκεται στα χέρια του Ανώτατου Δικαστηρίου, οι νέοι δικαστές του οποίου εκλέχθηκαν στις 15 Νοεμβρίου από το Κογκρέσο που κυριαρχείται από το κυβερνών κόμμα, σε μια διαδικασία που εκκρεμεί από το 2019.

 

🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉  https://t.me/prensarebeldegr

 
👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram Desktop