Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Ο πρόεδρος της Κούβας ευχαριστεί τους ηγέτες του κόσμου για την υποστήριξη στη μάχη κατά του αποκλεισμού ~ (+video)

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Κουβανοί κάτοικοι στις ΗΠΑ και φίλοι του νησιού πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Νέας Υόρκης για να απαιτήσουν τον τερματισμό του αποκλεισμού.

Ο πρόεδρος της Κούβας,  Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, ευχαρίστησε  τους ηγέτες του κόσμου που υποστηρίζουν τη μάχη κατά του αποκλεισμού και την απαίτηση να αφαιρέσει η κυβέρνηση των  ΗΠΑ το νησί από τη λίστα των φερόμενων ως χορηγών της τρομοκρατίας.

Ο Κουβανός πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην βορειοαμερικανική πόλη της Νέας Υόρκης, για να παραστεί στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), εξέφρασε τα συναισθήματά του σε μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο κοινωνικό δίκτυο X (πρώην Twitter).

«Εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησής μας, ευχαριστώ τους παγκόσμιους ηγέτες που  μας υποστήριξαν αποφασιστικά στη μάχη μας ενάντια στον αποκλεισμό και στο αίτημα να αφαιρέσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ την Κούβα από τη διαβόητη λίστα των υποτιθέμενων χορηγών της τρομοκρατίας», έγραψε ο πρόεδρος.


Η δημοσίευση συνοδευόταν από εικόνες που έδειχναν τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Κούβα από τους προέδρους της Ναμίμπια, Hage Geingob, του Σουρινάμ, Chandrikapersad Santokhi, της Γουιάνας, Mohamed Irfaan Ali, της Αγκόλα, Joa Manuel Goncalves, της Ονδούρας, Xiomara Castro, και της Χιλής, Gabriel Boric, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Περιελάμβανε παρατηρήσεις από τους ηγέτες της Ζιμπάμπουε, Emmerson Mnangagwa, του Ανατολικού Τιμόρ, José Ramos-Horta, της Δομινίκας, Charles Angelo Savarin, του Ναούρου, Russ Kun, και της Γουινέας-Μπισσάου, Úmaro Sissoko.

Δηλώσεις αλληλεγγύης έκαναν επίσης ο αντιπρόεδρος της Κίνας Han Zheng, ο πρωθυπουργός του Τρινιντάντ και Τομπάγκο Keith Rowley και ο υπουργός Εξωτερικών του Τσαντ Mahamat Saleh Annadif.

Marchan en Nueva York para exigir fin del bloqueo contra la isla de Cuba. El Presidente cubano @DiazCanelB conversa con cubanos residentes en USA y amigos de la isla @pvillegas_tlSUR pic.twitter.com/txbHDp3UDh

— Aissa García García (@AissateleSUR) September 23, 2023



Πορεία στη Νέα Υόρκη με αίτημα τον τερματισμό του αποκλεισμού της Κούβας

Την Παρασκευή, Κουβανοί που ζουν στις ΗΠΑ και φίλοι του νησιού πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Νέας Υόρκης για να απαιτήσουν από τις αμερικανικές αρχές να τερματίσουν τον αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη μεγαλύτερη των Αντιλλών.

Ο πρόεδρος της Κούβας παρέστη στη συγκέντρωση για να χαιρετίσει τους συμμετέχοντες στη διαδήλωση και να τους ευχαριστήσει για την αλληλεγγύη τους.