Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Ο Λούλα άνοιξε τις εργασίες στο Φόρουμ του Σάο Πάολο και αισθάνεται υπερήφανος για το προσωνύμιο κομμουνιστής

Πηγή:
Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα παρέστη σήμερα στην έναρξη της 26ης συνόδου του Φόρουμ του Σάο Πάολο στην πρωτεύουσα της χώρας όπου διαβεβαίωσε ότι είναι περήφανος και δεν προσβάλλεται από τον όρο κομμουνιστής.
"Μας κατηγορούν (οι αντίπαλοι) ότι είμαστε κομμουνιστές, νομίζοντας ότι προσβαλλόμαστε από αυτό. Θα ήμασταν (αναστατωμένοι) αν μας αποκαλούσαν ναζιστές, νεοφασίστες. Τώρα, κομμουνιστής, αυτό δεν προσβάλλει. Αυτό μας κάνει υπερήφανους", δήλωσε ο Λούλα στη συνάντηση, η οποία θα διαρκέσει έως την Κυριακή με σύνθημα Η περιφερειακή ολοκλήρωση για την προώθηση της κυριαρχίας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, συγκρίνοντας τους πολιτικούς διεκδικητές στην περιοχή, ο ιδρυτής του Κόμματος των Εργαζομένων (PT) υποστήριξε ότι είναι "πολύ καλύτερο" να έχεις έναν πολιτικό σύμμαχο που "κάνει κάποια λάθη".

Πολύ καλύτερα, είπε, "από το να έχεις κάποιον από τη δεξιά να κυβερνά χωρίς καν να αφήνει στον κόσμο το περιθώριο να ασκήσει κριτική".

Είπε ότι "στη Βραζιλία, έχουμε μάθει. Τέσσερα χρόνια ακροδεξιάς (για να μην αναφέρουμε τον πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου) ήταν ένα μάθημα για όλους μας".

Προέτρεψε να οργανωθούμε, να εργαστούμε "για να λύσουμε τα προβλήματα της βραζιλιάνικης κοινωνίας, ειδικά με το θέμα της κοινωνικής ένταξης, αλλιώς η ακροδεξιά είναι εκεί λέγοντας ψέματα, χρησιμοποιώντας fake news, παραβιάζοντας κάθε παράμετρο αξιοπρέπειας για να επιστρέψει στην εξουσία", προειδοποίησε.

Ο πρώην συνδικαλιστής τάχθηκε υπέρ της "άσκησης της δημοκρατίας όσο το δυνατόν περισσότερο", καθώς είναι σημαντική, στο βαθμό που καθιερώνει την εναλλαγή στην εξουσία.

Θεωρεί ότι είναι μια συνεχής άσκηση με νίκες και ήττες που αναγκάζει σε παραχωρήσεις.

Ζήτησε να "ζήσουμε δημοκρατικά μέσα στη διαφορετικότητα", προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη φασιστική ακροδεξιά που "έχει αναπτυχθεί ξανά σε όλο τον κόσμο".

Πριν από την ομιλία του Λούλα, ο πρόεδρος του PT, Γκλέισι Χόφμαν, εξήρε το φόρουμ, το οποίο συγκεντρώνει αριστερά κόμματα και κινήματα από 27 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Αναγνώρισε ότι στην ήπειρο υπάρχουν νέες προκλήσεις για τη δημοκρατία και τους λαούς, λόγω της δράσης ακροδεξιών κινημάτων που "απειλούν την ίδια την ιδέα της δημοκρατίας".

Αναφέρθηκε στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 8 Ιανουαρίου στη Μπραζίλια, με επικεφαλής ριζοσπάστες υποστηρικτές του Μπολσονάρου που εισέβαλαν στην έδρα των τριών κλάδων της κυβέρνησης, σε "μια απόπειρα πραξικοπήματος που συγκλόνισε τον κόσμο", με στόχο την ανατροπή του Λούλα.

Πρόκειται για την πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση του μηχανισμού διαβούλευσης μετά την πανδημία του Κόβιντ-19 και, σύμφωνα με τους διοργανωτές, "έρχεται στο πλαίσιο της αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων στην περιοχή, με εκλογικές νίκες της αριστεράς σε 10 χώρες".