Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

50 χρόνια CARICOM, η ενότητα απάντηση στις προκλήσεις

Πηγή: Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Η ενότητα ως απάντηση στις πιεστικές προκλήσεις της ανθρωπότητας κυριάρχησε σήμερα κατά την εναρκτήρια ημέρα των εορτασμών για την 50ή επέτειο της Κοινότητας της Καραϊβικής (Caricom), η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Καράκας.

Η συνάντηση θα διαρκέσει όλη την εβδομάδα και ξεκίνησε τη Δευτέρα με ένα συμπόσιο για τα επιτεύγματα και τις προκλήσεις της Ένωσης της Καραϊβικής, με ομιλητές μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό του Αγίου Βικεντίου και Γρεναδίνων, Ράλφ Γκονσάλβες, ο οποίος μίλησε για την ιστορική προοπτική, τα επιτεύγματα και τις προκλήσεις μισό αιώνα μετά τη δημιουργία της Καραϊβικής και απηύθυνε έκκληση για αμοιβαία αλληλεγγύη μεταξύ της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Ο τελευταίος μίλησε για την ιστορική προοπτική, τα επιτεύγματα και τις προκλήσεις μισό αιώνα μετά τη δημιουργία της Caricom και κάλεσε ειδικότερα για αμοιβαία αλληλεγγύη μεταξύ της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Δεν μπορούμε να λύσουμε τις προκλήσεις του πολέμου και της ειρήνης, της πείνας, των πανδημιών χωρίς αλληλεγγύη, τόνισε.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) προβληματίστηκε για το παρόν και το μέλλον και διαβεβαίωσε ότι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε το επιζήμιο αύριο είναι να παραμείνουμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι μεταξύ μας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ιβάν Γκίλ, υπενθύμισε ότι εμπνευσμένη από την επανάσταση της Αϊτής, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική μετατράπηκαν σε ένα εξεγερμένο και επαναστατικό έδαφος που ανέτρεψε την αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό για να οικοδομήσει ένα κοινό πεπρωμένο.

Είπε ότι οι λαοί μας αγωνίστηκαν τα τελευταία 220 χρόνια για να κατακτήσουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ελευθερία τους και διαβεβαίωσε ότι ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι ενωμένοι.

Ο Γκιλ εξέφρασε την άποψη ότι έχει αποδειχθεί ότι τα ανεξάρτητα ή μοναχικά σχέδια έχουν μικρή βιωσιμότητα και παρατήρησε ότι "η μόνη εναλλακτική λύση που έχει η περιοχή είναι να πορευτεί μαζί", και για το λόγο αυτό, είπε, προέκυψε η Celac και η Caricom, που συμπλρώνουν  τα 50 τους χρόνια.

Ο επικεφαλής της μπολιβαριανής διπλωματίας επεσήμανε ότι η Βενεζουέλα έχει σημαντικό βαθμό ενσωμάτωσης με την Καραϊβική και πολλούς λόγους να ευχαριστήσει την περιοχή, από τους αγώνες ανεξαρτησίας του απελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ, μέχρι και,  αναφέρθηκε σε πιο πρόσφατα επεισόδια στον αγώνα κατά του κοινού εχθρού, του ιμπεριαλισμού και της νεοαποικιοκρατίας.

Στην εισήγησή του σχετικά με την Caricom στην τρέχουσα περιφερειακή συγκυρία, ο Αντιπρόεδρος για την Καραϊβική, Ραούλ Λι Κάουσι, εξήγησε την εξέλιξη αυτού του μπλοκ από την εμφάνισή του στις 4 Ιουλίου 1973 και πώς με την πάροδο του χρόνου οι προκλήσεις έχουν αλλάξει και σήμερα σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την πρόσβαση στους πόρους.

Στο πλαίσιο της ημέρας μνήμης, τη Δευτέρα εγκαινιάστηκε έκθεση φωτογραφίας στην αίθουσα Salvador Allende του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ προγραμματίζονται επίσης διαλέξεις για τις αποζημιώσεις, για τη δουλεία και τον αποικισμό, καθώς και για την εκστρατεία αποζημιώσεων της Caricom και την παγκόσμια σημασία της.