Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Μεξικό: Απήχθησαν 14 αστυνομικοί


Όσοι απήχθησαν ήταν όλοι άνδρες και εργάζονταν σε διοικητικές θέσεις αστυνομικού τμήματος, ανέφερε η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας στην πολιτεία Τσιάπας στο νότιο Μεξικό αναζητούν 14 διοικητικούς υπαλλήλους του υπουργείου Δημοσίας Ασφάλειας που απήχθησαν χθες από μέλη ένοπλης ομάδας.Το περιστατικό έλαβε χώρα σε αυτοκινητόδρομο, περίπου 34,4 χιλιόμετρα δυτικά της Τούξτλα Γκουτιέρρες, της πρωτεύουσας της πολιτείας.


Όσοι απήχθησαν ήταν όλοι άνδρες και εργάζονταν σε διοικητικές θέσεις αστυνομικού τμήματος, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία κρατικής ασφάλειας.

«Δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας ότι τα κίνητρα της απαγωγής ερευνώνται.

Στην έρευνα εμπλέκονται, εκτός από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, και ομοσπονδιακοί πράκτορες.

Ορισμένα μεξικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία δημοσίευσαν βίντεο της φερόμενης απαγωγής, όπου φαίνονται πολλά οχήματα σταματημένα στον αυτοκινητόδρομο με ανοιχτές τις πόρτες τους και άνδρες με αλεξίσφαιρα γιλέκα να στρέφουν τα όπλα στους επιβάτες των οχημάτων.
 


Η εισαγγελία είπε ότι ερευνά την αυθεντικότητα των βίντεο, τα οποία δείχνουν επίσης τουλάχιστον τρία φορτηγά να κλείνουν τον αυτοκινητόδρομο.

Η εφημερίδα Reforma ανέφερε ότι οι ένοπλοι πήραν τα κινητά τηλέφωνα των υπαλλήλων και τους διέταξαν να ξαπλώσουν στο έδαφος. Στις γυναίκες υπαλλήλους επιτράπηκε να απομακρυνθούν, πρόσθεσε.

Η Τούξτλα Γκουτιέρρες βρίσκεται περίπου 700 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πόλης του Μεξικού.

Κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στην Τσιάπας την περασμένη Παρασκευή, Ο Πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ (ΑΜΛΟ) κατυηγορείται πως υποτίμησε την εγκληματικότητα στην περιοχή την περασμένη Παρασκευή που την επισκέφθηκε, καθώς είπε πως επικρατεί «ειρήνη, υπάρχει ηρεμία» στην πολιτεία.

Την ημέρα πριν από την επίσκεψη του προέδρου, μια υπάλληλος του Γενικού Εισαγγελέα τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πυροβολισμό στη Τούξτλα Γκουτιέρρες με το άτομο που ήταν μαζί της να χάνει τη ζωή του.

Στις 19 Ιουνίου, μια σύγκρουση μεταξύ του στρατού και φερόμενων μελών εγκληματικών οργανώσεων οδήγησε στο θάνατο ενός μέλους της Εθνικής Φρουράς και ενός πολίτη νεκρό στην κοντινή πόλη Κόιτα.