Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Mε παρατυπίες διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στη Γουατεμάλα

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

9,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Γουατεμάλας καλούνται να συμμετάσχουν στις εκλογές όπου θα εκλεγούν επίσης ο αντιπρόεδρος και 160 βουλευτές του Κογκρέσου.

Τις πρώτες ώρες των βουλευτικών εκλογών, το Ανώτατο Εκλογοδικείο της Γουατεμάλας (TSE) ανέφερε καλή προσέλευση πολιτών στα διάφορα εκλογικά κέντρα, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε διάφορους δήμους της κεντροαμερικανικής χώρας, ενώ υπάρχουν αρκετές καταγγελίες για παρατυπίες.

Η υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών Σάντρα Τόρες κατήγγειλε την Κυριακή ότι το κυβερνών κόμμα "εξαγοράζει ψήφους" στις εκλογές της Γουατεμάλας, μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη το πρωί σε σχολείο της πρωτεύουσας.

"Το κυβερνητικό κόμμα δεν μπορεί να δίνει δώρα ή να αγοράζει ψήφους, διότι έχουμε καταγγελίες ότι αγοράζουν ψήφους" μοιράζοντας τρόφιμα , δήλωσε η πρώην πρώτη κυρία, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου, μετά την ψηφοφορία στο σχολείο Valle Verde στην πόλη της Γουατεμάλας περιστοιχισμένη από δημοσιογράφους.



H Τόρες είναι βέβαια ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, αφού προηγείται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 21,3 % στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας ProDatos που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στην τοπική εφημερίδα Prensa Libre.

Ο υποψήφιος του κόμματος Εθνική Ενότητα της Ελπίδας (UNE) κάλεσε τους πολίτες της Γουατεμάλας που δεν έχουν ακόμη πάει να ψηφίσουν να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα πριν κλείσουν οι κάλπες στις 18.00 τοπική ώρα (00.00 ώρα Ελλάδας νωρίς το πρωί της Δευτέρας).

Η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται με διάφορες παρατυπίες, από παρενοχλήσεις ψηφοφόρων, πιέσεις κατά των ψηφοφόρων, εκφοβισμό από την αστυνομία και άλλα.



 Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μεγάλες ουρές στα τέσσερα εκλογικά κέντρα που έχουν δημιουργηθεί στην πρωτεύουσα του δήμου στο San Mateo - Ixtatán, στο διαμέρισμα Huehuetenango.

Αξιωματικοί της Εθνικής Αστυνομίας της Γουατεμάλας έκαναν χρήση δακρυγόνων στο δήμο Σαν Χοσέ ντελ Γκόλφο, όπου από το Σάββατο σημειώνονται επεισόδια που εμποδίζουν την έναρξη της ψηφοφορίας.

Οι διαπληκτισμοί ξεκίνησαν με την άφιξη του εκλογικού προσωπικού, το οποίο αναγκάστηκε να βγει από τα λεωφορεία από μια ομάδα ανθρώπων,  που τους περιέλουσαν με βενζίνη και απείλησαν να τους βάλουν φωτιά. 

la PNC | Vía Samanta Guerrero

  

Ως αποτέλεσμα της επίθεσης του Σαββάτου, οι εφορευτικές επιτροπές του εν λόγω  δήμου  παραιτήθηκαν και, κατά συνέπεια, τα τέσσερα εκλογικά κέντρα στο San José del Golfo έμειναν χωρίς εθελοντές για να τα ανοίξουν.

Ώρες νωρίτερα, στις 07:00 τοπική ώρα, η δικαστική πρόεδρος του TSE, Irma Elizabeth Palencia Orellana και ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της κεντρικής περιφέρειας, José Francisco Murúa, μαζί με άλλους εκλογικούς αξιωματούχους και ξένους παρατηρητές, μεταξύ άλλων, ξεκίνησαν την εκλογική διαδικασία.


 Η Palencia Orelllana κάλεσε τους πολίτες της Γουατεμάλας να προσέλθουν στις κάλπες και στη συνέχεια έκοψε τη συμβολική κορδέλα για την έναρξη των εκλογών, την ίδια στιγμή που μια νεαρή γυναίκα που ψήφιζε για πρώτη φορά έριχνε την ψήφο της στο εκλογικό τμήμα.

Σύμφωνα με το TSE, οι κάτοικοι της Γουατεμάλας στις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να προσέρχονται για να ψηφίσουν σε κέντρα στο Μαϊάμι, το Κουίνς, το Ράλεϊ, το Τρέντον, τη Σάρλοτ και το Χιούστον. Οι πρώτοι που προσήλθαν στις κάλπες έδειξαν ικανοποίηση για την εκπλήρωση του πολιτικού τους καθήκοντος.   

Σε ένα άλλο περιστατικό, οι κάτοικοι του Σαν Χοσέ ντελ Γκόλφο δεν επέτρεψαν να ανοίξουν τέσσερα εκλογικά κέντρα λόγω υποτιθέμενης παρενόχλησης ψηφοφόρων.

Η πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογοδικείου, Irma Palencia, επεσήμανε ότι τα εκλογικά κέντρα είχαν μεταφερθεί ώστε "οι πολίτες να μπορούν να φτάσουν ελεύθερα και με την αίσθηση ότι όλα είναι καλά".

Περίπου 9,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Γουατεμάλας καλούνται να συμμετάσχουν στις εκλογές όπου θα καθοριστούν επίσης ο αντιπρόεδρος και 160 βουλευτές του Κογκρέσου για τη θητεία 2024-2028.

Θα εκλέξουν επίσης αντιπροσώπους στο Κοινοβούλιο της Κεντρικής Αμερικής και 340 νέες δημοτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (TSE), έχουν στηθεί 3.482 εκλογικά τμήματα στα 22 διαμερίσματα της χώρας της Κεντρικής Αμερικής.

Η ημέρα των εκλογών θα ξεκινήσει στις 07:00 π.μ. με το άνοιγμα περισσότερων από 24.000 εκλογικών τμημάτων, ώστε τα περισσότερα από εννέα εκατομμύρια κάτοικοι της Γουατεμάλας να μπορέσουν να ψηφίσουν με τα πέντε εκτυπωμένα ψηφοδέλτια που θα τους δοθούν ατομικά.

 Οι ψηφοφορίες αυτές αφορούν την εκλογή του προέδρου, των βουλευτών του Κογκρέσου ανά εθνικό κατάλογο, των βουλευτών του Κογκρέσου ανά περιφέρεια, των βουλευτών του Κοινοβουλίου της Κεντρικής Αμερικής και των δημάρχων των δήμων.

Η πρωτεύουσα, η Πόλη της Γουατεμάλας, διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό εκλογικών τμημάτων, με 2,1 εκατομμύρια άτομα να έχουν δικαίωμα ψήφου στη μητροπολιτική περιοχή.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν από το TSE στις 21:00 τοπική ώρα, ενώ οι ακροάσεις ελέγχου έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν από τις 26 έως τις 30 Ιουνίου.

Οι δικαστές του Ανώτατου Εκλογοδικείου (TSE) αποφάσισαν να αποκλείσουν από τις προεδρικές εκλογές την ιθαγενή ηγέτιδα Θέλμα Καμπρέρα, τον γιο του πρώην προέδρου Αλβάρο Αρζού Ιριγκόγιεν, Ρομπέρτο Αρζού Γκαρσία Γκρανάδος, και τον επιχειρηματία Κάρλος Πινέδα, ο οποίος προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις.

Περίπου 42.363 ένστολοι της Εθνικής Αστυνομίας και 25.699 στρατιώτες του στρατού θα συμμετάσχουν στις προσπάθειες ασφαλείας για πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία.

Εάν κάποιος από τους υποψηφίους δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το 50% συν μία ψήφο, θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές την Κυριακή 20 Αυγούστου, μεταξύ των δύο υποψηφίων που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.

Το εκλογικό σώμα ανέφερε ότι θα λειτουργήσουν 24.427 εκλογικά τμήματα, ώστε τα περισσότερα από εννέα εκατομμύρια πολίτες της Γουατεμάλας να μπορέσουν να ψηφίσουν στα πέντε τυπωμένα ψηφοδέλτια που θα τους δοθούν ξεχωριστά.


Prensa Rebelde GR: Γουατεμάλα - Εκτός εκλογών οι αγωνιστές, εντός οι ναρκο-πολιτικοί! (prensa-rebelde.blogspot.com)