Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

120 χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας για τη βάση του Γκουαντάναμο

Πηγή: Prensa Latina (prensa-latina.cu)

120 χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας που επέτρεψε την παράνομη εγκατάστασή της , η ναυτική βάση των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο  σήμερα αποτελεί παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας  της Κούβας. 

Αυτό συνέβη το 1903 κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Τομάς Εστράδα Πάλμα και ενώ προηγήθηκε η τροποποίηση Platt, που επιβλήθηκε στους Κουβανούς στο πρώτο τους Σύνταγμα κατά τη διάρκεια της αμερικανικής στρατιωτικής κατοχής.

Μέσω αυτής της (συνταγματικής) τροπολογίας , οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν στο έδαφος της Κούβας ναυτικές βάσεις ή ανεφοδιασμού κάρβουνου, η πρώτη από αυτέςς στον κόλπο του Γκουαντάναμο, στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, η οποίος διατηρείται μέχρι σήμερα ενάντια στη θέληση του κουβανικού κράτους και λαού.

Η συμφωνία προέκυψε υπό την απειλή των ΗΠΑ να επέμβουν στρατιωτικά στο νησί, κάτι που οι ειδικοί θεωρούν παράνομο, στα πλαίσια των διατάξεων της Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών για τον Στρατιωτικό, Πολιτικό ή Οικονομικό Καταναγκασμό και στης σχετικές συμβάσεις του ΟΗΕ.

Αυτή η συμφωνία παρείχε στην Ουάσιγκτον πλήρη δικαιοδοσία επί των μισθωμένων γαιών και παραβιάζει την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας που κατοχυρώνεται στα κουβανικά συντάγματα από το 1901 έως σήμερα. 

Μετά την νίκη της Επανάστασης το 1959, η βάση αποτέλεσε σημείο εξόρμησης για προκλητικές ενέργειες, που περιλάμβαναν ακόμη και το θάνατο Κουβανών μαχητών και εργατών, όπως ο νεαρός στρατιώτης Ραμόν Λόπες Πένια.

Η Κούβα έχει θέσει επανειλημμένα  σε διάφορους πολυμερείς χώρους το δίκαιο αίτημά της για επιστροφή αυτού του εδάφους, η χρήση του οποίου αποτελεί σήμερα προσβολή των αρχών που υποστηρίζουν το  κουβανικό κράτος και ο  κουβανικός  λαός.

Από το 2002, μια φυλακή λειτουργεί στην αμερικανική βάση και διαπιστώθηκε ότι ήταν κέντρο βασανιστηρίων.