Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Έκθεση για το θάνατο του Νερούδα παραδόθηκε στη Δικαιοσύνη της Χιλής

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Η συντονίστρια της ομάδας εμπειρογνωμόνων,  παρέδωσε το έγγραφο στην αρμόδια για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Εφετείου του Σαντιάγο,   Πάολα Πλάσα.

Η τρίτη ομάδα ειδικών που ερευνά τα αίτια θανάτου του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας Πάμπλο Νερούντα, αποτελούμενη από εγχώριους και ξένους ειδικούς, παρέδωσε αυτή την Τετάρτη στη Δικαιοσύνη της Χιλής την έκθεση που θα καθορίσει επιστημονικά εάν ο ποιητής πέθανε από δηλητήριο  ή όχι  πριν σχεδόν 50 χρόνια.

Η συντονίστρια της ομάδας εμπειρογνωμόνων, Γκλόρια Ραμίρες, παρέδωσε το έγγραφο αρμόδια για θέματα υ ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Εφετείου του Σαντιάγο, Πάολα Πλάσα, , η οποία θα επιβεβαίωνε ή όχι τις δηλώσεις της οικογένειας του Νερούδα (1904-1973).

«Είμαστε πιο κοντά στην αλήθεια (...) τα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι ο Νερούδα πέθανε από ένα «βιο-τρομοκρατικό» όπλο (...) με τη χρήση βακτηρίων, στην προκειμένη περίπτωση Clostridium botulinum, που βρέθηκε στα οστά του», είπε η δικηγόρος Ελίζαμπεθ Φλάουερς.


«Τα αιτία είναι συνοπτικά», είπε η Ραμίρες , ο οποία ανέφερε ότι η έρευνα προσπάθησε να επιβεβαιώσει επίσημα εάν το βακτήριο που βρέθηκε στο σώμα του Νερούδα δημιουργήθηκε σε εργαστήριο ή όχι.

Επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή τα μέρη έχουν πρόσβαση και, ως εκ τούτου, ο καθένας θα μπορούσε να ζητήσει αντίγραφο των αρχείων, αλλά η δικαστική απόφαση για το περιεχόμενο (της έκθεσης) είναι σε αναμονή».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος και συγγενής του Πάμπλο Νερούδα, Ροδόλφο Ρέγιες, επέμεινε ότι «πλέον γνωρίζουμε ότι το «clostridium botulinum» δεν είχε κανένα λόγο να βρίσκεται στα οστά του Νερούδα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Νερούδα δολοφονήθηκε, το 1973 υπήρξε παρέμβαση από κρατικούς πράκτορες».